Przepis na gofry: przepis na puszyste, domowe gofry

Ten przepis na domowe gofry wykorzystuje tylko garść składników, które prawdopodobnie masz już pod ręką!

Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku, pyszne polane roztopionym masłem i syropem. Idealny początek każdego weekendowego poranka!

Czy mieszanka do naleśników jest taka sama jak mieszanka na gofry?

Ciasto w tym przepisie na gofry to nie to samo co ciasto naleśnikowe.

Ciasto na gofry zawiera więcej jajek (dodatkowo ubijamy białka osobno i składamy je), aby uzyskać najbardziej puszyste gofry w historii! Dodatkowe jajko w cieście na gofry sprawia, że ​​chrupiąca powierzchnia otacza wilgotne, puszyste wnętrze z dużą ilością kieszeni powietrznych.

Chociaż z pewnością można ugotować ciasto naleśnikowe w gofrownicy, nie będą one miały tej samej tekstury ani smaku, co klasyczne gofry. Mieszanka naleśnikowa lub przepis na naleśniki będą nieco gęstsze i nie będą miały takiej samej tekstury na zewnątrz.

Sekret wyjątkowo puszystych gofrów

Jeśli potrzebujesz wyjątkowo puszystych gofrów z chrupiącą skórką, jest prosta sztuczka. Wydłuży to tylko około 2-3 minuty do czasu przygotowania, więc jest to całkowicie warte wysiłku.

Aby uzyskać bardziej puszyste gofry, oddziel białka i ubij je na sztywną piankę. Złóż je do ciasta. Ten krok zajmuje tylko kilka minut i robi dużą różnicę. Jeśli masz mało czasu, możesz pominąć ten krok, ale bardzo go polecam!

Jak zrobić gofry

Ten lekki, puszysty przepis na domowe gofry jest łatwy i zajmuje tylko kilka minut przygotowania. entuzjastyczne recenzje sprawią, że warto zrobić dodatkowy krok w ubijaniu białek!

  1. Oddziel jajka i ubij białka na sztywną pianę. ( Opcjonalne, ale zalecane ). Ten dodatkowy krok sprawia, że ​​ten przepis jest wyjątkowo puszysty w porównaniu z innymi przepisami na gofry.
  2. Wymieszaj suche i mokre składniki (według przepisu poniżej). Dodać ubite białka jajek.
  3. Ciasto włożyć do gorącego gofrownicy i gotować, aż lekko się zarumienią i będą chrupiące, około 5 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami. Niektóre gofrownice po prostu włączają i wyłączają, ale inne wymagają temperatury. Jeśli twój gofrownica wymaga temperatury, gotuj gofry w temperaturze 400 ° F, aby uzyskać ładny brąz na zewnątrz.

Utrzymywać ciepło

Ten przepis na gofry jest świetny dla tłumu i można go łatwo podwoić lub potroić. Utrzymuj gofry w piekarniku w cieple, ponieważ robisz więcej porcji, aby wszyscy mogli jeść w tym samym czasie (i przygotuj bekon z piekarnika, aby w tym samym czasie był ciepły)!

Rozgrzej piekarnik do 225°F i umieść w piekarniku formę do pieczenia. Gdy gofry skończą się gotować, umieść je na blasze do pieczenia, aby pozostały ciepłe podczas przygotowywania pozostałych gofrów.

Wskazówki dotyczące najlepszych gofrów

  • Możesz pominąć etap oddzielania jajka i ubijania białek, ale to naprawdę sprawia, że ​​te gofry są niesamowite.
  • Nie przesadzaj ciasta, powinno być trochę grudkowate.
  • Rozgrzej gofrownicę i lekko nasmaruj olejem roślinnym. Spray do gotowania nie jest zalecany, ponieważ może powodować lepkie pozostałości.
  • Włóż tyle ciasta, aby wafel był prawie pełny, trochę wybiegnie do brzegów.

Nasze ulubione dodatki do gofrów

Gofry są niezwykle wszechstronne i pasują do wielu różnych dodatków. Mogą być podawane jako chleb w posiłku bogatym w sos (jak gorąca kanapka z indykiem) lub jako deser.

  • Na słodko: truskawki i bita śmietana , wszelkiego rodzaju dżemy i galaretki,  Nutella , masło truskawkowe , miód, cukier cynamonowy lub masło jabłkowe , masło miodowe .
  • Pikantne: Sos do kiełbasy , smażony kurczak (do smażonego kurczaka i gofrów ) lub opiekane posiekane orzechy pekan, a nawet posyp jajkiem w koszulce i tartym serem.

Zrób naprzód i odgrzewaj resztki

Wymieszaj dodatkowe ciasto, ponieważ gofry dobrze przechowują się w lodówce lub zamrażarce i łatwo je ożywić w kuchence mikrofalowej, tosterze lub piekarniku na szybkie śniadanie, a nawet przekąski.

  • Przechowywanie: Całkowicie schłodzić przed przechowywaniem w torebkach lub pojemnikach do zamrażania. Przechowują do dwóch tygodni w lodówce i do czterech sześciu miesięcy w zamrażarce.
  • Aby podgrzać: po prostu wyjmij tyle, ile potrzebujesz i włóż bezpośrednio do piekarnika tostera na średnim lub lekkim ustawieniu, aż się podgrzeje. Mogą się łatwo palić, więc miej na nie oko.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish