Categories:

Przepis na gofry: przepis na puszyste, domowe gofry

Ten przepis na domowe gofry wykorzystuje tylko garść składników, które prawdopodobnie masz już pod ręką!

Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku, pyszne polane roztopionym masłem i syropem. Idealny początek każdego weekendowego poranka!

Czy mieszanka do naleśników jest taka sama jak mieszanka na gofry?

Ciasto w tym przepisie na gofry to nie to samo co ciasto naleśnikowe.

Ciasto na gofry zawiera więcej jajek (dodatkowo ubijamy białka osobno i składamy je), aby uzyskać najbardziej puszyste gofry w historii! Dodatkowe jajko w cieście na gofry sprawia, że ​​chrupiąca powierzchnia otacza wilgotne, puszyste wnętrze z dużą ilością kieszeni powietrznych.

Chociaż z pewnością można ugotować ciasto naleśnikowe w gofrownicy, nie będą one miały tej samej tekstury ani smaku, co klasyczne gofry. Mieszanka naleśnikowa lub przepis na naleśniki będą nieco gęstsze i nie będą miały takiej samej tekstury na zewnątrz.

Sekret wyjątkowo puszystych gofrów

Jeśli potrzebujesz wyjątkowo puszystych gofrów z chrupiącą skórką, jest prosta sztuczka. Wydłuży to tylko około 2-3 minuty do czasu przygotowania, więc jest to całkowicie warte wysiłku.

Aby uzyskać bardziej puszyste gofry, oddziel białka i ubij je na sztywną piankę. Złóż je do ciasta. Ten krok zajmuje tylko kilka minut i robi dużą różnicę. Jeśli masz mało czasu, możesz pominąć ten krok, ale bardzo go polecam!

Jak zrobić gofry

Ten lekki, puszysty przepis na domowe gofry jest łatwy i zajmuje tylko kilka minut przygotowania. entuzjastyczne recenzje sprawią, że warto zrobić dodatkowy krok w ubijaniu białek!

  1. Oddziel jajka i ubij białka na sztywną pianę. ( Opcjonalne, ale zalecane ). Ten dodatkowy krok sprawia, że ​​ten przepis jest wyjątkowo puszysty w porównaniu z innymi przepisami na gofry.
  2. Wymieszaj suche i mokre składniki (według przepisu poniżej). Dodać ubite białka jajek.
  3. Ciasto włożyć do gorącego gofrownicy i gotować, aż lekko się zarumienią i będą chrupiące, około 5 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami. Niektóre gofrownice po prostu włączają i wyłączają, ale inne wymagają temperatury. Jeśli twój gofrownica wymaga temperatury, gotuj gofry w temperaturze 400 ° F, aby uzyskać ładny brąz na zewnątrz.

Utrzymywać ciepło

Ten przepis na gofry jest świetny dla tłumu i można go łatwo podwoić lub potroić. Utrzymuj gofry w piekarniku w cieple, ponieważ robisz więcej porcji, aby wszyscy mogli jeść w tym samym czasie (i przygotuj bekon z piekarnika, aby w tym samym czasie był ciepły)!

Rozgrzej piekarnik do 225°F i umieść w piekarniku formę do pieczenia. Gdy gofry skończą się gotować, umieść je na blasze do pieczenia, aby pozostały ciepłe podczas przygotowywania pozostałych gofrów.

Wskazówki dotyczące najlepszych gofrów

  • Możesz pominąć etap oddzielania jajka i ubijania białek, ale to naprawdę sprawia, że ​​te gofry są niesamowite.
  • Nie przesadzaj ciasta, powinno być trochę grudkowate.
  • Rozgrzej gofrownicę i lekko nasmaruj olejem roślinnym. Spray do gotowania nie jest zalecany, ponieważ może powodować lepkie pozostałości.
  • Włóż tyle ciasta, aby wafel był prawie pełny, trochę wybiegnie do brzegów.

Nasze ulubione dodatki do gofrów

Gofry są niezwykle wszechstronne i pasują do wielu różnych dodatków. Mogą być podawane jako chleb w posiłku bogatym w sos (jak gorąca kanapka z indykiem) lub jako deser.

  • Na słodko: truskawki i bita śmietana , wszelkiego rodzaju dżemy i galaretki,  Nutella , masło truskawkowe , miód, cukier cynamonowy lub masło jabłkowe , masło miodowe .
  • Pikantne: Sos do kiełbasy , smażony kurczak (do smażonego kurczaka i gofrów ) lub opiekane posiekane orzechy pekan, a nawet posyp jajkiem w koszulce i tartym serem.

Zrób naprzód i odgrzewaj resztki

Wymieszaj dodatkowe ciasto, ponieważ gofry dobrze przechowują się w lodówce lub zamrażarce i łatwo je ożywić w kuchence mikrofalowej, tosterze lub piekarniku na szybkie śniadanie, a nawet przekąski.

  • Przechowywanie: Całkowicie schłodzić przed przechowywaniem w torebkach lub pojemnikach do zamrażania. Przechowują do dwóch tygodni w lodówce i do czterech sześciu miesięcy w zamrażarce.
  • Aby podgrzać: po prostu wyjmij tyle, ile potrzebujesz i włóż bezpośrednio do piekarnika tostera na średnim lub lekkim ustawieniu, aż się podgrzeje. Mogą się łatwo palić, więc miej na nie oko.

Leave a Reply