Categories:

Mojito przepis: jak przygotować najpopularniejszy koktajl rumowy

Ten kubański koktajl to mieszanka kilku prostych składników, ale powstały napój to idealna równowaga słodyczy i cierpkości, nie wspominając o orzeźwiającym smaku! Przepis na jedną porcję, ale można go łatwo powiększyć, aby zrobić dzbanek na letnią rozrywkę. 

Co to jest Mojito?

Mojito to klasyczny napój, który powstał na Kubie. Nic dziwnego, że ten koktajl wykorzystuje składniki rodzime na Kubie, w tym rum, limonkę, miętę i cukier. Mieszanka jest uzupełniana niewielką ilością wody sodowej, aby stworzyć gaszącą pragnienie libację. Wymaga nieco więcej pracy niż wiele mieszanych napojów, ponieważ wymaga najpierw zmieszania świeżej mięty, limonki i cukru, aby uwolnić smaki. Warto jednak zaopatrzyć się w orzeźwiający, gazowany i łagodnie słodki koktajl z rumu, który do dziś pozostaje jednym z najpopularniejszych. 

Składniki Mojito

Rum 

Zawsze używaj białego rumu do mojito. Unikaj rumów z przyprawami, ponieważ zabiorą one świeżość mięty i limonki. 

Limonka 

Użyj świeżo wyciśniętych limonek, aby uzyskać najlepszy smak. Kupując limonki, szukaj owoców o gładkiej skórce, ponieważ oznacza to, że owoc jest pełen soku. 

Cukier

Klasyczne przepisy na mojito wymagają cukru granulowanego. Nie tylko zapewnia to, że napój nie jest zbyt słodki, ale okazjonalne granulki nierozpuszczonego cukru dodają konsystencji, która jest charakterystyczna dla klasycznego mojito. Jeśli wolisz, możesz użyć drobnego/pudrowego cukru ponieważ łatwiej rozpuści się on w zimnym płynie. 

Czego potrzebujesz do zrobienia Mojito

Podobnie jak w przypadku większości koktajli, tworzenie mojito wymaga kilku specjalnych narzędzi — a mianowicie tłuczka. To narzędzie barmańskie służy do miażdżenia świeżych ziół i owoców, aby uwolnić ich smak. Jeśli nie masz tłuczka, użyj zamiast niego końcówki drewnianej łyżki. 

Składniki:

  • 10 świeżych listków mięty
  • ½ średniej limonki, pokrojonej na 3 łódki, podzielonej
  • 2 łyżki cukru białego lub do smaku
  • 1 szklanka kostek lodu lub w razie potrzeby
  • 1 ½ płynnego białego rumu

Przygotowanie:

  • Umieść listki mięty i 1 ćwiartkę limonki w solidnej szklance. Użyj tłuczka i zmiażdż, aby uwolnić olejki miętowe i sok z limonki.
  • Dodaj pozostałe ćwiartki limonki i 2 łyżki cukru i ponownie ubij, aby uwolnić sok z limonki. Nie przecedzaj mieszanki.
  • Napełnij szklankę lodem prawie do samej góry. Wlej rum.
  • Wymieszaj, posmakuj i dodaj więcej cukru, jeśli chcesz.

Leave a Reply