Kategorie:

Przepis na naleśniki: łatwy przepis na ciasto naleśnikowe

Naleśniki często wypełnione słodkim lub pikantnym nadzieniem. Można je zwinąć lub złożyć.

Ciasto na naleśniki składa się głównie z mąki, jajek, mleka i wody. Jego konsystencja jest rzadsza niż większość ciast naleśnikowych, więc nie przejmuj się. 

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki niesolonego masła , roztopionego
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli
  • 1 łyżka masła niesolonego, do smażenia (opcjonalnie)

Zbierz składniki. W blenderze lub robocie kuchennym połącz mąkę, mleko, wodę, jajka, masło i sól i miksuj do uzyskania gładkości. Przenieś ciasto do dzbanka. Przykryj dzban folią i odstaw na 30 minut, aby mąka wchłonęła składniki płynne. Podgrzej patelnię do naleśników lub małą patelnię na średnim ogniu i lekko posmaruj masłem. Używając chochli, przełóż łyżką 1 porcję ciasta na patelnię. Natychmiast obróć patelnię i zamieszaj ciasto, aż pokryje cały spód patelni. Smaż, aż naleśnik będzie lekko brązowy lub plamisty brązowy od spodu. Odwróć i smaż drugą stronę, aż będzie jasnobrązowa. Podczas gotowania naleśników może być konieczne ponowne posmarowanie patelni masłem. Na każdym naleśniku połóż 2 czubate łyżki pikantnego  lub słodkiego nadzienia  . Najpierw złóż boki, a następnie złóż dół do góry, odsuwając się od siebie, podobnie jak roladę jajeczną lub burrito. Naleśniki z nadzieniem należy następnie usmażyć na maśle na średnim ogniu.

Dodaj komentarz