Żeń-szeń: co warto o nim wiedzieć?


Żeń-szeń wywodzi swoją nazwę od chińskiego słowa „Ren Shen”, które oznacza „korzeń człowieka”. Botanicznie jest znany jako Panaxquinquefolium. Żeń-szeń to tradycyjne zioło, które jest powszechnie znane ze swojej zdolności do utrzymywania żywotności, a także podtrzymywania długowieczności

Uważa się, że żeń-szeń ma zdolność leczenia wszystkich aspektów ciała. Jest to cenne zioło lecznicze stosowane zwłaszcza w Chinach, Japonii i Korei. Najpopularniejsze żeń-szeń to żeń-szeń amerykański, żeń-szeń chiński i żeń-szeń koreański.

Korzyści zdrowotne żeń-szenia przypisuje się obecności w nim zdrowych związków takich jak:

  • Ginsenozydy
  • Polipeptydy
  • Alkaloidy
  • Polisacharydy

Ponadto żeń-szeń jest dobrym źródłem minerałów, takich jak wapń, potas, tal, żelazo, mangan, miedź, stront i cynk.

Z żeń-szenia wyizolowano trzydzieści jeden różnych rodzajów ginsenozydów, a każdy z nich ma niesamowite właściwości lecznicze.

Korzyści zdrowotne żeń-szenia

Ostatnio żeń-szeń zyskał popularność na całym świecie. Korzenie żeń-szenia wykorzystywane są do rewitalizacji umysłu i ciała, wzmocnienia siły fizycznej i wigoru. Nazywany jest „królem wszystkich ziół”, ponieważ ma rozwiązanie na każdą chorobę lub zaburzenie. Przejdźmy do korzyści zdrowotnych żeń-szenia:

Działanie przeciwcukrzycowe W różnych badaniach klinicznych zaobserwowano, że żeń-szeń zapobiega wystąpieniu powikłań cukrzycowych. Wysoki poziom stresu oksydacyjnego prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi. Żeń-szeń łagodzi stres oksydacyjny u osób z cukrzycą.

Obecny w żeń-szeniu ginsenozyd poprawia wychwyt glukozy przez mięśnie. W ten sposób we krwi znajduje się mniej glukozy, a więcej jest wykorzystywane jako źródło energii dla organizmu. Dodatkowo zwiększa wydzielanie insuliny oraz pomaga w normalizacji poziomu glukozy we krwi.

Ochrona serca

Badania wykazały, że żeń-szeń chroni tkanki serca przed uszkodzeniem i zapobiega niewydolności serca. Pomaga w leczeniu cukrzycy, wysokiego poziomu cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi, które są czynnikami ryzyka chorób serca.

Żeń-szeń chroni również serce przed wolnymi rodnikami oraz obniża poziom stresu oksydacyjnego.

Ginsenozydy obecne w żeń-szeniu stymulują uwalnianie tlenku azotu, co z kolei powoduje rozluźnienie tętnic i rozszerzenie naczyń krwionośnych. Takie działanie zapewnia płynny przepływ krwi w całym ciele bez obciążania serca. Żeń-szeń dodatkowo chroni wewnętrzną wyściółkę serca i zapobiega uszkodzeniom.

Efekt przeciwstarzeniowy

Żeń-szeń to silny środek przeciwstarzeniowy. Ciągła ekspozycja skóry na promienie ultrafioletowe (UVR) może generować wolne rodniki. Kolagen to obecne w skórze białko, które odpowiada za siłę, elastyczność i gładkość skóry.

UVR oddziałuje na kolagen skóry i zaburza antyoksydacyjny system obronny skóry, inicjując procesy starzenia.

Żeń-szeń wspomaga odmładzanie skóry poprzez redukcję stresu oksydacyjnego. Dodatkowo ogranicza atak wolnych rodników i chroni kolagen. Żeń-szeń hamuje również powstawanie zmarszczek i nawilża skórę.

Poprawia zdrowie psychiczne

Główne objawy zaburzeń związanych z przewlekłym zmęczeniem to zmiany nastroju i brak koncentracji. Żeń-szeń poprawia poziom koncentracji, a także poprawia umiejętności myślenia, co sprawia, że ​​jednostka jest aktywna psychicznie i czujna. W ten sposób żeń-szeń pomaga w łagodzeniu zmęczenia psychicznego.

Różne badania wykazały, że stres oksydacyjny jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do chronicznego zmęczenia. Żeń-szeń zmniejsza uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki i pomaga w obniżeniu stresu oksydacyjnego. Ponadto zdrowe związki obecne w żeń-szeniu wymiatają wolne rodniki i odgrywają istotną rolę w zwalczaniu zmęczenia.

Badania wykazały, że czerwony żeń-szeń koreański poprawia funkcje poznawcze u osób z chorobą Alzheimera. Ginsenozyd poprawia pamięć i uczenie się oraz zwiększa przeżywalność komórek mózgowych. Dodatkowo chroni komórki mózgowe przed atakiem wolnych rodników.

Żeń-szeń pomaga również w przekazywaniu sygnałów i wiadomości z mózgu do innych części ciała, podczas gdy w przypadku choroby Alzheimera na taką transmisję wpływa uszkodzenie komórek mózgowych.

Żeń-szeń zmniejsza stan zapalny komórek mózgowych i zapobiega zaburzeniom pamięci.

Obniża poziom cholesterolu

Badania wykazały, że podawanie 6 gramów żeń-szenia dziennie przez 8 tygodni obniżyło poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) lub złego cholesterolu. Poza tym wzrósł poziom HDL (lipoprotein o dużej gęstości) lub dobrego cholesterolu, co ma działanie ochronne na serce.

Żeń-szeń zwiększa aktywność dysmutazy ponadtlenkowej, przeciwutleniacza zmniejszającego syntezę cholesterolu. Dialdehyd malonowy, to szkodliwy związek, który zwiększa poziom cholesterolu LDL i stres oksydacyjny. Stwierdzono, że żeń-szeń obniża poziom dialdehydu malonowego i dodatkowo zapobiega wzrostowi poziomu cholesterolu LDL.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish