7 pysznych sposobów na wykorzystanie mrożonych owoców

Świeże owoce są niezwykle odżywcze (jeśli są spożywane z umiarem): są pełne witamin i składników odżywczych, w tym błonnika i polifenoli o działaniu przeciwzapalnym. Dobrą wiadomością jest to, że mrożone owoce mają te same zalety. Ale świadomość, że ta torebka jagód zakopana na dnie zamrażarki jest dla ciebie dobra, a wiedza, co zrobić z mrożonymi owocami, to dwie różne rzeczy.

Tutaj eksperci żywienia dzielą się swoimi ulubionymi rzeczami związanymi z mrożonymi owocami — ostrzeżeniem o spojlerach: nie ma żadnego smoothie w zasięgu wzroku.

Po pierwsze: czy w ogóle kupować mrożone owoce?

Sekcja z mrożonkami w twoim sklepie spożywczym często ma złą reputację — znajdujące się tam obiady telewizyjne i lody nie są znane ze swoich wartości odżywczych. Ale mrożone warzywa i owoce są dla Ciebie tak samo dobre, jak ich świeże odpowiedniki. „Pakowane mrożone owoce są zwykle zbierane w szczytowym momencie ich dojrzałości, a następnie błyskawicznie mrożone, co pomaga im zachować smak i gęstość składników odżywczych” – mówi Serena Poon, certyfikowana dietetyk i szef kuchni. Więc śmiało idź dalej korytarzem zamrażarki (IRL lub cyfrowo) i wrzuć kilka toreb mrożonych jagód i bananów do swojego wózka.

Jeśli jednak możesz to zrobić, Poon zaleca kupowanie świeżych owoców z targu, a następnie włożenie ich do zamrażarki. W ten sposób możesz wesprzeć lokalnych rolników i zmniejszyć ilość opakowań i plastiku.

Dobre praktyki

  • Kupuj dojrzałe owoce dla maksymalnego smaku.
  • Jagody umyć i osuszyć, następnie włożyć do hermetycznego pojemnika i zamrozić.
  • Przechowuj owoce w pobliżu przedniej części zamrażarki, aby zapobiec ich przypaleniu, co wpłynie na smak i konsystencję owoców.
  • Obierz i pokrój owoce, takie jak banany, brzoskwinie i mango przed zamrożeniem.
  • Możesz zamrozić owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny i limonki, w plasterkach do dekoracji i naparów lub jako sok do koktajli i przepisów.
  • Awokado można zamrozić – całe nasiona i wszystko.

Pomysły na wykorzystanie mrożonych owoców

Zrób kompot owocowy

Jeśli potrzebujesz słodkich dodatków do jogurtów i naleśników, użyj mrożonych mieszanek jagodowych do kompotu. Jagody są uwielbiane ze względu na ich właściwości kardioochronne, ponieważ są dobrym źródłem błonnika, a także antocyjanów.

Wystarczy dodać mrożone jagody i odrobinę soku pomarańczowego (dla dodatkowej słodyczy) do rondla i gotować na średnim ogniu (od czasu do czasu mieszając), aż się zagotują.

Zjedz je jako przekąskę

Możesz nie myśleć o podjadaniu mrożonych owoców tak, jak o jabłku lub klementynce, ale całkowicie możesz. Fajną rzeczą jest to, że przez cały rok możesz mieć dostęp do owoców, które nie są sezonowe. Feller jest fanem posiadania pod ręką mrożonych mango do podjadania. Mango są niezwykle bogate w składniki odżywcze i dostarczają ponad 20 różnych witamin i minerałów.

Dodaj smak swojej wodzie

Jeśli zwykła woda sprawia, że ​​ziewasz, mrożone owoce mogą sprawić, że będzie bardziej kusząca (a także sprawi, że poczujesz się jak w spa). Dodanie mrożonych owoców napełnia wodę i przenosi smak na wyższy poziom. Możliwości smakowe są nieograniczone – pomyśl o cytrynach, truskawkach, ogórkach, kiwi lub mango.

Możesz wrzucić zamrożone owoce do wody, aby była chłodna — nie potrzebujesz kostek lodu.

Zrób lody

Tak, można całkowicie zrobić zdrowe lody z mrożonymi owocami. Polecamy banana lub awokado. Te dwie opcje są świetnym deserem, ponieważ zawierają tylko naturalny cukier z owoców i nadal zaspokoją słodycze – konsystencja jest tak podobna do prawdziwych lodów; możesz nawet nie zauważyć różnicy.

Wymieszaj z winegret

Następnym razem, gdy przygotujesz domowy sos sałatkowy, rozważ dodanie mrożonych cytryn lub malin. Zmieszanie niewielkiej ilości mrożonych owoców z dressingami dodaje świeżości, odrobiny słodyczy, tony smaku, a także pewnej lepkości. Wskazówka dla profesjonalistów: możesz również zamrozić partie ziół, aby ułatwić ich użycie w swoich opatrunkach.

Zrób naleśniki jagodowe

Do ciasta na naleśniki dodaj mrożone jagody wraz z pokruszonymi orzechami, Konsystencja jest fantastyczna z kontrastem chrupiących orzechów i ugotowanych na ciepło jagód.

Zrób krówki z zamrażarki

Masz ochotę na zdrowy deser? Przemyśl zrobienie krówki truskawkowo-kokosowej. Zacznij od wrzucenia 2 filiżanek mrożonych truskawek, 1/2 filiżanki masła migdałowego, 1/3 filiżanki roztopionego oleju kokosowego i 2 łyżek syropu klonowego do blendera lub robota kuchennego, aż będzie gładkie. Rozłóż miksturę na 9-calowej patelni i posyp posiekanym kokosem. Wrzuć na noc do zamrażarki i voila!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish