6 wskazówek dotyczących wyboru najlepszych ziaren kawy

Podjęcie decyzji o zakupie ziaren kawy może być wyzwaniem dla wielu przechodniów pijących kawę. Obecnie na rynku jest wiele marek i równie wiele zmiennych, które można zrozumieć. W związku z tym przydaje się niewielka pomoc, od czego zacząć kupowanie ziaren kawy. Oto kilka wskazówek, jak wybrać najlepsze ziarna kawy:

Poznaj swoje preferencje

Obecnie na rynku istnieją dwie szerokie kategorie komercyjnych ziaren kawy: Robusta i Arabika. Wiedza o tym, co lubisz, pomoże ci wybrać to, czego chcesz. Kawa Arabika rośnie na dużych wysokościach. Powszechnie znany jest z lekko kwaskowego, gładkiego smaku. Z drugiej strony Robusta rośnie na niższych wysokościach i ma mocny, gorzki smak. Chociaż uważa się, że arabika jest wyższej jakości, zależy to w dużej mierze od procesu jej uprawy i obróbki, jaką otrzymuje podczas podróży do palarni kawy. Wszystko to nie gwarantuje, że produkt końcowy jest najwyższej jakości. Jeśli więc nie chcesz zostać ekspertem, przestań martwić się rodzajem ziaren i skup się na znalezieniu palarni lub marki, która produkuje ziarna spełniające Twoje potrzeby.

Wybierz ziarna kawy na podstawie preferowanego smaku

Niektórzy miłośnicy kawy chcą, aby ich pierwsza filiżanka miała spójny, pyszny smak, a uzyskanie tego wymaga trochę prób i błędów. Jeśli wolisz kawę o łagodnym smaku i różnej kwasowości, wybierz suche ziarna o jasnym kolorze. Ziarna te są palone krócej, a kawa z nich parzona zwykle nie ma gorzkiego smaku. Jeśli wolisz kawę, która ma mocny smak, to chcesz kupić kawę ziarnistą, która była żarzona przez dłuższy czas. Te fasolki są błyszczące, o ciemnym wyglądzie. Po zaparzeniu wytwarzają odważny i gorzki smak, wydobywając na powierzchnię więcej olejków kawowych.

Określ, ile kofeiny chcesz w kawie

W przeciwieństwie do tego, w co wierzy większość ludzi, ciemno palone ziarna kawy zawierają niższy poziom kofeiny niż te, których palenie jest lekkie lub średnie. Jasno palone ziarna mają najwyższy poziom kofeiny ze wszystkich trzech. Ziarna kawy używane do robienia Espresso są średnio palone. Jeśli chcesz wykorzystać spożycie kofeiny, lepiej wybrać lekko lub średnio paloną fasolę.
różne rodzaje palenia ziaren kawy

Wybierz ziarna z szanowanej palarni kawy

Kupowanie ziaren kawy od szanowanej palarni w celu konsekwentnego palenia kawy, zwiększa Twoje szanse na uzyskanie wysokiej jakości ziaren. Chociaż czasami możesz nie dostać ziaren, które mają dokładnie taki smak, jaki chcesz, najprawdopodobniej dostaniesz ziarna pozbawione jakichkolwiek wad i jest to najłatwiejszy sposób na zapewnienie, że do każdego naparu otrzymasz przyzwoitą filiżankę kawy.

Zawsze sprawdzaj datę palenia

Ważne jest, aby zawsze świeżo paloną kawę. Przed zakupem ziaren sprawdź datę palenia na etykiecie, aby mieć pojęcie, ile dni minęło od palenia ziaren. Jeśli nie masz w domu młynka do kawy, wybierz całą torebkę na ziarna i poproś supermarket lub kawiarnię o zmielenie ich dla Ciebie lub możesz kupić jeden z naszej listy najlepszych młynków do kawy tutaj. Unikaj kawy pakowanej jako zmielona, ​​ponieważ mogła nie przeszła wyjątkowego procesu obróbki.

Unikaj ziaren kawy, które są oznaczone jako 100% Kawa

Ziarna kawy oznaczone jako 100% Arabica lub 100% kawa są powszechne. W większości nie jest to prawdą, mimo że najlepsze ziarna kawy pochodzą z tej rośliny. Nie wszystkie ziarna Arabiki są produkowane tak samo i należy zwrócić uwagę na wzmiankę o odmianie. Wszystkie pakowane ziarna nie będą miały tego. Bardziej prawdopodobne jest, że zaparzysz lepszą filiżankę kawy z opakowań, które mają tę etykietę, niż tych, które jej nie mają. Varietal niekoniecznie gwarantuje jakość; jednak zwracanie uwagi na takie szczegóły jest odzwierciedleniem uwagi, jaką poświęca się dobrym fasolom.

Wybór najlepszych ziaren kawy wymaga dbałości o szczegóły i dobrej znajomości tego, czego chcesz. Większość firm umieszcza etykiety, które niekoniecznie przedstawiają jakość ziaren kawy. Takie etykiety mają na celu przyciągnięcie kupujących i często pokazują brak wiedzy ze strony palarni. Dzieje się tak dlatego, że istotą opakowania jest dostarczanie informacji, a nie wywoływanie uczuć. Postępowanie zgodnie z powyższymi wskazówkami pozwoli Ci kupować najlepsze ziarna kawy i zawsze cieszyć się najlepszą filiżanką kawy. Zawsze mielij ziarna tuż przed zaparzeniem lub kup najlepszą maszynę z wbudowanym młynkiem, dzięki czemu zawsze złapiesz filiżankę świeżego joe.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish