Categories:

Zupa dyniowa: przepis na kremową zupę z pieczonej dyni

Poznaj mój ulubiony przepis na zupę dyniową. Jest super kremowy (głównie dzięki dyni, z niewielką pomocą mleka kokosowego lub śmietanki), ale też bardzo zdrowy. Jest delikatnie doprawiona, ale zadbałam o to, żeby smak dyni przebijał się nad resztą.

Ta bezmleczna zupa dyniowa będzie mile widzianym dodatkiem na świątecznym stole. Równie dobrze sprawdzi się w domu z zupą lub kanapką od jesieni do zimy.

Jest łatwy do zrobienia, a resztki smakują jeszcze lepiej następnego dnia.  Więc z pewnością możesz zrobić zupę z jednodniowym wyprzedzeniem. Nie daj się zastraszyć liście składników — ta zupa wymaga tylko podstawowych składników spiżarni!

Ten przepis na zupę dyniową jest kremowy I zdrowy! Wymaga pieczonej dyni dla maksymalnego smaku. Ten przepis na zupę z pieczonej dyni będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole, a resztki świetnie pasują do kanapek lub sałatek następnego dnia. Przepis daje 4 miski lub 6 filiżanek zupy.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
  • Jedna dynia z cukrem
  • 1 duża żółta cebula, posiekana
  • 4 duże lub 6 średnich ząbków czosnku, sprasowanych lub zmielonych
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ⅛ łyżeczki goździków
  • Odrobina pieprzu cayenne (opcjonalnie, jeśli lubisz przyprawy)
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • ½ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego lub gęstej śmietany
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • ¼ szklanki pepita (zielone pestki dyni)

  1. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, aby ułatwić czyszczenie. Ostrożnie przekroj dynię na pół i zgarnij nasiona.
  2. Pokrój każdą dynię na pół na pół, aby uzyskać ćwiartki. Posmaruj miąższ dyni 1 łyżką oliwy z oliwek i ułóż ćwiartki, odciętymi bokami do dołu, na blasze do pieczenia. Piecz przez 35 minut lub dłużej, aż pomarańczowy miąższ będzie łatwo przekłuć widelcem. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  3. Podgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy z oliwek w dużym holenderskim piekarniku lub garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Gdy olej zacznie się mienić, dodaj cebulę, czosnek i sól na patelnię. Mieszaj, aby połączyć. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie przezroczysta, około 8 do 10 minut. W międzyczasie obierz skórkę z dyni i wyrzuć ją.
  4. Dodaj miąższ dyni, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, pieprz cayenne (jeśli używasz) i kilka skrętów świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Użyj łyżki do mieszania, aby trochę pokruszyć dynię. Wlej bulion. Doprowadź miksturę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aby smaki się połączyły.
  5. Podczas gdy zupa się gotuje, podpiecz pepitę na średniej patelni na średnim ogniu, często mieszając, aż będzie pachnąca, złocista i wydając ciche trzaski. Chcesz, żeby były ładne i smaczne, ale nie przypalone. Przełóż pepitę do miski, aby ostygła.
  6. Po ugotowaniu mieszanki dyni wymieszaj mleko kokosowe i syrop klonowy. Zupę zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Możesz użyć blendera zanurzeniowego, aby zmiksować tę zupę w garnku. Wolę używać mojego stojącego blendera, który daje najbardziej kremowe rezultaty – pracując w partiach, przenieś zawartość patelni do blendera (nie napełniaj blendera powyżej linii maksymalnego napełnienia!). Bezpiecznie zamocuj pokrywę blendera i użyj ręcznika kuchennego, aby chronić dłoń przed parą uchodzącą z górnej części blendera, gdy przecierasz miksturę, aż będzie gładka. Przełóż zupę z puree do miski i powtórz z pozostałymi partiami.
  7. Spróbuj i dostosuj, jeśli to konieczne (myślałem, że zupa jest w sam raz, jak jest, ale możesz chcieć dodać więcej mleka kokosowego, aby uzyskać dodatkową kremowość/łagodniejszy smak, lub syropu klonowego, aby była trochę słodsza).
  8. Zupę nalewamy chochlą do oddzielnych miseczek. Posyp zupę pepitami i podawaj. Pozostaw resztki zupy do całkowitego ostygnięcia przed przeniesieniem jej do odpowiedniego pojemnika i włożeniem do lodówki na okres do 4 dni (następnego dnia resztki smakują jeszcze lepiej!). Lub zamroź tę zupę na okres do 3 miesięcy

Leave a Reply