Poznaj mój ulubiony przepis na zupę dyniową. Jest super kremowy (głównie dzięki dyni, z niewielką pomocą mleka kokosowego lub śmietanki), ale też bardzo zdrowy. Jest delikatnie doprawiona, ale zadbałam o to, żeby smak dyni przebijał się nad resztą.
Ta bezmleczna zupa dyniowa będzie mile widzianym dodatkiem na świątecznym stole. Równie dobrze sprawdzi się w domu z zupą lub kanapką od jesieni do zimy.
Jest łatwy do zrobienia, a resztki smakują jeszcze lepiej następnego dnia. Więc z pewnością możesz zrobić zupę z jednodniowym wyprzedzeniem. Nie daj się zastraszyć liście składników — ta zupa wymaga tylko podstawowych składników spiżarni!
Ten przepis na zupę dyniową jest kremowy I zdrowy! Wymaga pieczonej dyni dla maksymalnego smaku. Ten przepis na zupę z pieczonej dyni będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole, a resztki świetnie pasują do kanapek lub sałatek następnego dnia. Przepis daje 4 miski lub 6 filiżanek zupy.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
- Jedna dynia z cukrem
- 1 duża żółta cebula, posiekana
- 4 duże lub 6 średnich ząbków czosnku, sprasowanych lub zmielonych
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ⅛ łyżeczki goździków
- Odrobina pieprzu cayenne (opcjonalnie, jeśli lubisz przyprawy)
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- ½ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego lub gęstej śmietany
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- ¼ szklanki pepita (zielone pestki dyni)
- Rozgrzej piekarnik do 210 stopni i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, aby ułatwić czyszczenie. Ostrożnie przekroj dynię na pół i zgarnij nasiona.
- Pokrój każdą dynię na pół na pół, aby uzyskać ćwiartki. Posmaruj miąższ dyni 1 łyżką oliwy z oliwek i ułóż ćwiartki, odciętymi bokami do dołu, na blasze do pieczenia. Piecz przez 35 minut lub dłużej, aż pomarańczowy miąższ będzie łatwo przekłuć widelcem. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
- Podgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy z oliwek w dużym holenderskim piekarniku lub garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Gdy olej zacznie się mienić, dodaj cebulę, czosnek i sól na patelnię. Mieszaj, aby połączyć. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie przezroczysta, około 8 do 10 minut. W międzyczasie obierz skórkę z dyni i wyrzuć ją.
- Dodaj miąższ dyni, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, pieprz cayenne (jeśli używasz) i kilka skrętów świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Użyj łyżki do mieszania, aby trochę pokruszyć dynię. Wlej bulion. Doprowadź miksturę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aby smaki się połączyły.
- Podczas gdy zupa się gotuje, podpiecz pepitę na średniej patelni na średnim ogniu, często mieszając, aż będzie pachnąca, złocista i wydając ciche trzaski. Chcesz, żeby były ładne i smaczne, ale nie przypalone. Przełóż pepitę do miski, aby ostygła.
- Po ugotowaniu mieszanki dyni wymieszaj mleko kokosowe i syrop klonowy. Zupę zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Możesz użyć blendera zanurzeniowego, aby zmiksować tę zupę w garnku. Wolę używać mojego stojącego blendera, który daje najbardziej kremowe rezultaty – pracując w partiach, przenieś zawartość patelni do blendera (nie napełniaj blendera powyżej linii maksymalnego napełnienia!). Bezpiecznie zamocuj pokrywę blendera i użyj ręcznika kuchennego, aby chronić dłoń przed parą uchodzącą z górnej części blendera, gdy przecierasz miksturę, aż będzie gładka. Przełóż zupę z puree do miski i powtórz z pozostałymi partiami.
- Spróbuj i dostosuj, jeśli to konieczne (myślałem, że zupa jest w sam raz, jak jest, ale możesz chcieć dodać więcej mleka kokosowego, aby uzyskać dodatkową kremowość/łagodniejszy smak, lub syropu klonowego, aby była trochę słodsza).
- Zupę nalewamy chochlą do oddzielnych miseczek. Posyp zupę pepitami i podawaj. Pozostaw resztki zupy do całkowitego ostygnięcia przed przeniesieniem jej do odpowiedniego pojemnika i włożeniem do lodówki na okres do 4 dni (następnego dnia resztki smakują jeszcze lepiej!). Lub zamroź tę zupę na okres do 3 miesięcy