Naleśniki często wypełnione słodkim lub pikantnym nadzieniem. Można je zwinąć lub złożyć.
Ciasto na naleśniki składa się głównie z mąki, jajek, mleka i wody. Jego konsystencja jest rzadsza niż większość ciast naleśnikowych, więc nie przejmuj się.
Składniki
- 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- 2 duże jajka
- 2 łyżki niesolonego masła , roztopionego
- 1/2 łyżeczki drobnej soli
- 1 łyżka masła niesolonego, do smażenia (opcjonalnie)
Zbierz składniki. W blenderze lub robocie kuchennym połącz mąkę, mleko, wodę, jajka, masło i sól i miksuj do uzyskania gładkości. Przenieś ciasto do dzbanka. Przykryj dzban folią i odstaw na 30 minut, aby mąka wchłonęła składniki płynne. Podgrzej patelnię do naleśników lub małą patelnię na średnim ogniu i lekko posmaruj masłem. Używając chochli, przełóż łyżką 1 porcję ciasta na patelnię. Natychmiast obróć patelnię i zamieszaj ciasto, aż pokryje cały spód patelni. Smaż, aż naleśnik będzie lekko brązowy lub plamisty brązowy od spodu. Odwróć i smaż drugą stronę, aż będzie jasnobrązowa. Podczas gotowania naleśników może być konieczne ponowne posmarowanie patelni masłem. Na każdym naleśniku połóż 2 czubate łyżki pikantnego lub słodkiego nadzienia . Najpierw złóż boki, a następnie złóż dół do góry, odsuwając się od siebie, podobnie jak roladę jajeczną lub burrito. Naleśniki z nadzieniem należy następnie usmażyć na maśle na średnim ogniu.