Kategorie:

Cynamonki przepis: przepis na bułki cynamonowe

Przepyszne, aromatyczne, i łatwe do przygotowania – poznaj nasze sposoby i przepisy na bułki cynamonkowe!

Co to jest bułka cynamonowa?

Bułka cynamonowa to słodkie ciasto rolowane wykonane z ciasta drożdżowego, lepkiego nadzienia cynamonowo-cukrowego i posypane polewą śmietankowo-serową. W Danii bułeczki cynamonowe są znane jako Kanelsnegl lub „ślimaki cynamonowe”, które mają ten sam kształt spirali, ale zazwyczaj nie mają polewy z serka śmietankowego.

Cynamonki przepis

Ten przepis składa się z 3 części. 

CIASTO:

  • Aktywne suche drożdże – Możesz użyć drożdży instant, jeśli masz takie. Jeśli użyjesz natychmiastowej, nie musisz jej najpierw rozkwitać, ale dobrym pomysłem jest sprawdzenie, czy nadal żyje. Jeśli drożdże się nie spienią, drożdże są martwe i chleb się nie wypieka.
  • Mleko – upewnij się, że mleko jest letnie. Użyj pełnego mleka 3,2% dla najlepszego efekty.
  • Cukier – cukier granulowany jest w porządku, wystarczy tylko trochę dosłodzić ciasto.
  • Masło – jak zawsze niesolone. Niesolone masło daje nam kontrolę nad ilością sodu w naszym jedzeniu.
  • Sól – do wypieków zawsze trzeba trochę solić, aby wydobyć wszystkie smaki. Sól w zasadzie sprawia, że ​​wszystko smakuje lepiej.
  • Jajka – do tego przepisu używaj dużych jajek.
  • Mąka – do tego użyłam mąki uniwersalnej.

POŻYWNY:

  • Cukier brązowy – dla wielu sprawdza się lepiej niż biały cukier.
  • Cynamon – kluczowy składnik bułek cynamonowych!
  • Masło – znowu niesolone. Będziesz chciał się upewnić, że jest zmiękczone. Można również użyć margaryny.

KREM DO CIASTA Z KREMOWEGO SERKA:

  • Masło – niesolone masło jest tym, czego będziesz chciał użyć.
  • Cukier puder – nazywany również cukrem pudrem lub cukrem cukierniczym.
  • Serek śmietankowy – w temperaturze pokojowej, na przykład serek Philadelphia.
  • Ekstrakt waniliowy – tylko odrobina, aby dodać odrobinę wanilii do lukru.
  • Sól – odrobina wystarczy, aby wydobyć wszystkie smaki.

Jak zrobić bułeczki cynamonowe

  1. Rozpuść drożdże: Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Możesz dodać łyżeczkę cukru z cukru potrzebnego do ciasta, aby aktywować drożdże. Pozostaw na 5 do 10 minut, aż ładnie się spieni. Jeśli drożdże się nie pienią, nie ruszaj się dalej. Kup nowy słoik i przechowuj go w zamrażarce, aby starczał na dłużej.
  2. Przygotuj ciasto: Do ​​miski miksera dodaj cukier, masło lub margarynę, sól, jajka i mąkę i mieszaj, aż dobrze się połączą. Wlej mieszankę mleka i drożdży na mąkę i używając haka do ciasta, dobrze wymieszaj, aż dobrze się połączy. Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć i wyrośnąć w ciepłym miejscu na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
  3. Przygotuj nadzienie: Wymieszaj brązowy cukier i cynamon w misce.

Jak zwinąć bułeczki cynamonowe

  1. Złóż bułki cynamonowe: Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, aż będzie miało około 16 cali długości i 12 cali szerokości. Powinien mieć grubość około 1/4 cala. Rozsmaruj równomiernie 1/3 szklanki masła na cieście, a następnie posyp równomiernie cukrem powierzchnię ciasta. Ostrożnie rozwałkuj ciasto od dłuższej krawędzi do dolnej krawędzi. Pokrój ciasto na plastry 1,5 cm i umieść w lekko natłuszczonej formie do pieczenia. Możesz także użyć nici dentystycznej do pocięcia na plasterki, jak widać na filmie. Ułóż pokrojone bułki na patelni z masłem. Przykryj czystym ręcznikiem kuchennym lub plastikową folią i pozwól im wyrosnąć przez kolejne 30 minut lub do podwojenia rozmiaru.
  2. Piecz bułeczki cynamonowe: Piecz je w nagrzanym piekarniku o temperaturze 350 stopni F przez 20 minut lub na złoty kolor.
  3. Wykonaj lukier: Podczas pieczenia bułek wykonaj lukier, mieszając wszystkie składniki lukru i dobrze ubij mikserem elektrycznym, aż będzie puszysty i gładki. Gdy bułki są gotowe, obficie posmaruj lukrem.

Moje najlepsze porady

  1. Upewnij się, że twoje drożdże nie straciły ważności. „Dlaczego moje ciasto nie wyrosło?”. Odpowiedź zawsze leży w twoich drożdżach. Przetestuj drożdże przed marnowaniem składników. Spróbuj go zakwitnąć, a jeśli się nie pieni, twoje drożdże nie są dobre.
  2. Nie przegrzewaj mleka! Używanie zbyt gorącego mleka zabije drożdże, a to również zapobiegnie wyrastaniu ciasta
  3. Użyj masła o temperaturze pokojowej. Dotyczy to zarówno ciasta, jak i nadzienia. W tym celu wyjmij masło z lodówki na kilka godzin przed planowanym zrobieniem ciasta. Daj mu wystarczająco dużo czasu, aby zmiękł.

Zrób z wyprzedzeniem bułeczki cynamonowe

Te bułeczki cynamonowe są świetne, ponieważ można je przygotować z wyprzedzeniem. Przygotuj wszystko tak, jak podano w przepisie, aż do kroku, w którym umieszczasz bułki na blasze do pieczenia. Po prostu przykryj je szczelnie folią i przechowuj na noc w lodówce.

Bułki powinny nadal rosnąć w lodówce, ale jeśli do rana nie podwoiły swojej wielkości, włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza, aż się nagrzeje, a następnie wyłącz go. Włóż patelnię do piekarnika na około 30 do 45 minut, aż bułki podwoją się. Następnie możesz je upiec zgodnie z instrukcją.

Czy możesz zamrozić bułeczki cynamonowe?

Absolutnie! Przygotuj wszystko tak, jak podano w przepisie, aż do kroku 10, w którym umieszczasz bułki na blasze do pieczenia. Patelnię owinąć dwiema warstwami folii. Zamrażaj przez 8 godzin do 6 tygodni. Wieczorem przed upieczeniem bułek rozmroź je w lodówce, jeszcze zawinięte. Rozmrażają się przez noc. Dokończ pozostałe kroki, aby je upiec.