Carbonara przepis: najlepszy przepis na spaghetti carbonara

Dowiedz się, jak zrobić doskonałe spaghetti carbonara. To danie z makaronu serowego jest ulubionym włoskim daniem, a przy odpowiedniej technice możesz je za każdym razem ugotować idealnie.

Składniki:

  • 100g pancetty
  • 50g sera pecorino
  • 50g parmezanu
  • 3 duże jajka
  • 350g spaghetti
  • 2 pulchne ząbki czosnku, obrane i pozostawione w całości
  • 50g niesolonego masła
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis:

Zagotuj wodę w dużym rondlu .Drobno  posiekaj 100 g pancetty, po uprzednim usunięciu skórki. Zetrzeć na drobno 50 g sera pecorino i 50 g parmezanu i wymieszać.3 duże jajka ubić  w średniej misce i doprawić odrobiną świeżo startego czarnego pieprzu. Odłóż wszystko na bok. Do wrzącej wody dodać 1 łyżeczkę soli, dodać 350g spaghetti i gdy woda znów się zagotuje gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut lub do al dente (właśnie ugotowane). Zmiażdżyć ostrzem noża 2 obrane, pulchne ząbki czosnku, tylko po to, by je zmiażdżyć. Podczas gotowania spaghetti usmaż pancettę z czosnkiem. Wrzuć 50 g niesolonego masła na dużą patelnię lub wok i jak tylko masło się rozpuści, wrzuć pancettę i czosnek. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, często mieszając, aż pancetta będzie złocista i chrupiąca. Czosnek nabrał już smaku, więc wyjmij go łyżką cedzakową i wyrzuć. Utrzymuj ciepło pod pancettą na niskim poziomie. Gdy makaron będzie gotowy, wyjmij go z wody widelcem lub szczypcami do makaronu i włóż na patelnię z pancettą. Nie martw się, jeśli na patelnię też spadnie trochę wody (chcesz, żeby tak się stało) i nie wylewaj jeszcze wody z makaronu.Wymieszaj większość sera z jajkami, zachowując małą garść do późniejszego posypania.Zdejmij patelnię ze spaghetti i pancettą z ognia. Teraz szybko wlej jajka i ser. Za pomocą szczypiec lub długiego widelca podnieś spaghetti, aby łatwo mieszało się z mieszanką jajeczną, która gęstnieje, ale się nie miesza, a wszystko jest pokryte. Dodaj więcej wody do gotowania makaronu, aby był soczysty (kilka łyżek stołowych wystarczy). Nie chcesz, żeby była mokra, tylko wilgotna. W razie potrzeby dopraw solą. Użyj widelca z długimi zębami, aby przekręcić makaron na talerz lub miskę. Podawaj od razu z odrobiną posypania pozostałym serem i tarką czarnego pieprzu. Jeśli danie trochę wyschnie przed podaniem, dodaj trochę gorącej wody z makaronem, a błyszcząca soczystość zostanie przywrócona.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish