10 ciekawostek o serze

Niezależnie od tego, czy chodzi o burgery, makarony, czy popcorn, ser jest pysznym dodatkiem do wielu dań i przekąsek! Ser występuje w wielu kolorach, kształtach, rozmiarach i zapachach, ale co jeszcze można wiedzieć o tym ciekawym jedzeniu? Poniżej kilka zabawnych faktów na temat sera!

  • Ser to nabiał! Jest to produkt powstający z mleka zsiadłego. W serowarniach do mleka dodawane są bakterie, które przekształcają laktozę w kwas mlekowy, a następnie dodawany jest enzym, który powoduje ścinanie mleka. Enzym ten nazywa się podpuszczką, który kiedyś był pobierany z żołądków młodych krów, ale obecnie znajduje się w genetycznie zmodyfikowanych bakteriach i drożdżach.
  • Do wyprodukowania 1 funta sera potrzeba około 10 funtów mleka, chociaż ten stosunek zmienia się w zależności od rodzaju mleka.
  • Ser Cheddar nie jest naturalnie żółty. Jasnopomarańczowy ser cheddar, który wszyscy znamy i kochamy, nie jest naturalnym wynikiem składników zsiadłego mleka. Wszystkie sery są naturalnie białe, białawe lub złotożółte (w zależności od mleka). Aby uzyskać pomarańczowy kolor sera cheddar, jak ten, któremu nie można się oprzeć w popcornu Chicago Baked Cheddar, dodaje się bezsmakowe nasiona Annato.
  • Ser Gouda stanowi 50-60% światowego spożycia sera.
  • Stanem, który produkuje najwięcej sera jest Wisconsin. Każdego roku w Wisconsin produkuje się ponad dwa i pół miliarda funtów sera. Kolejnym topowym producentem jest Kalifornia.
  • Ser został odkryty przez przypadek! Starożytni ludzie ponad 7000 lat temu odkryli ser, niosąc mleko w wyściółce żołądka zwierząt, które zawierały podpuszczkę bakteryjną, która ścina mleko.
  • Najpopularniejszym przepisem na ser w Ameryce jest Mac and Cheese.
  • Istnieje około 2000 odmian sera.
  • Największy i najcięższy ser, jaki kiedykolwiek powstał, miał 32 stopy długości i ważył 57 518 funtów! Kanadyjski producent serów zużył 540 000 funtów mleka, aby wyprodukować ten rekordowy ser cheddar.
  • Ser to jeden z najpopularniejszych smaków popcornu w Stanach Zjednoczonych.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish