Dieta truskawkowa: fanaberia czy trwała metoda odchudzania?

Najbardziej ekstremalna wersja diety truskawkowej powstała w 2004 roku za sprawą byłej Spice Girl Victorii Beckham. Podobno rozpoczęła ją podczas podróży z mężem po Europie i polegała ona na spożywaniu tylko jednego posiłku dziennie – truskawek.

W 2014 roku Kim Kardashian zaczęła stosować dietę, która obejmuje truskawki do każdego posiłku przez kilka dni w tygodniu, z truskawkowymi smoothie jako przekąskami. Plany oparte na tej wersji dostarczają około 1200 kalorii dziennie i zawierają truskawki w każdym posiłku i przekąsce.

Co to jest dieta truskawkowa?

Dieta ta opiera się na przekonaniu, że truskawki pomagają schudnąć i są lepszym wyborem żywieniowym niż większość innych owoców i warzyw. Choć może być w tym ziarno prawdy, niektóre twierdzenia dotyczące diety truskawkowej są przesadzone lub wręcz fałszywe.

Na przykład, nie ma solidnych dowodów naukowych na poparcie twierdzenia, że truskawki spalają tłuszcz szybciej niż inne pokarmy. Istnieją jednak dowody na to, że spożywanie większej ilości owoców i warzyw w ogóle pomoże Ci osiągnąć cele związane z utratą wagi.

Badania wykazały również, że deficyt kalorii powoduje utratę wagi. Ponieważ podczas stosowania tej diety będziesz jeść znacznie mniej, prawdopodobnie stracisz na wadze. To, czy waga się utrzyma, to już zupełnie inna sprawa, nie zapominając o wielu składnikach odżywczych, których będzie brakować podczas stosowania tej restrykcyjnej diety.

Co można jeść na diecie truskawkowej?

Plany diety truskawkowej różnią się między sobą, ale zazwyczaj polegają na wycięciu dużej ilości śmieciowego jedzenia, które jesz na co dzień i zastąpieniu go truskawkami. Najpopularniejsze menu składa się z czterech do sześciu porcji mrożonych truskawek dziennie. Jedna porcja odpowiada dwóm filiżankom lub 10 uncjom świeżych jagód. Inne produkty, które można spożywać podczas fazy truskawkowej, to jogurt naturalny, ser (zwykle twardy), makaron pełnoziarnisty, ciastka ryżowe i lemoniada bez cukru.

Czy dieta truskawkowa pomoże Ci schudnąć?

Jeśli wszystko, o czym myślisz, to jedzenie większej ilości owoców i ograniczenie śmieciowego jedzenia, to tak – dieta truskawkowa prawdopodobnie pomoże Ci schudnąć. Jeśli jednak utrata wagi jest Twoim celem, to może się okazać, że wcale nie musisz stosować tej diety. Jest ona nieskuteczna z następujących powodów:

Same truskawki nie są w stanie dostarczyć wszystkich składników odżywczych potrzebnych do zachowania zdrowia.
Jest to bardzo restrykcyjna dieta, która może nie być trwała dla długoterminowej utraty wagi.
Może nie dać Ci wystarczająco dużo energii do ćwiczeń, które są kluczowym elementem zdrowej utraty wagi.
Mimo to truskawki są doskonałym dodatkiem do zdrowego planu żywieniowego. Przyjrzyjmy się, jak możesz wykorzystać te owoce, aby schudnąć.

Korzyści z truskawek dla utraty wagi

Istnieje wiele różnych powodów, dla których osoby chcące schudnąć powinny jeść truskawki. Poniżej znajduje się lista najważniejszych powodów, dla których warto włączyć truskawki do swojej diety:

Truskawki są bogate w błonnik

Jedna filiżanka truskawek zawiera 3,0 gramy błonnika pokarmowego, co stanowi 25-38 g błonnika, do którego spożycia większość dorosłych powinna dążyć każdego dnia. Błonnik zawarty w truskawkach pomaga obniżyć poziom cholesterolu i kontrolować poziom cukru we krwi. Ponadto sprawia, że czujemy się syci, dlatego jest ważnym elementem diety redukującej kalorie i sprzyjającej utracie wagi.

Błonnik jest ważny dla trawienia. Jeśli chcesz schudnąć, musisz dbać o zdrowy układ trawienny. Słabe trawienie może prowadzić do przyrostu masy ciała w postaci zwiększonego apetytu lub niezdolności do prawidłowego przyswajania składników odżywczych, a także może spowolnić metabolizm.

Truskawki mają bardzo mało kalorii

Wystarczy jedna filiżanka truskawek, aby uzyskać wszystkie wymienione powyżej korzyści, ale zawiera ona tylko 48 kalorii (dla 16 porcji). Możesz zjeść 2 filiżanki truskawek za jedyne 122 kalorie, jeśli chcesz, aby w Twojej diecie było więcej owoców lub masz apetyt, który chcesz zaspokoić bez przekraczania dziennych celów kalorycznych!

Truskawki zawierają kwas elagowy

Kwas elagowy pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek organizmu przez wolne rodniki. Pomaga zwalczać stany zapalne i przywraca prawidłowe funkcjonowanie hormonów zmniejszających masę ciała, które są często blokowane z powodu przewlekłych stanów zapalnych. Kwas elagowy pobudza również naturalne procesy detoksykacji organizmu i zapobiega nowotworom.

Truskawki zawierają duże ilości antocyjanów i przeciwutleniaczy

Przeciwutleniacze są bardzo ważne dla utraty wagi, ponieważ pomagają kontrolować uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które atakują zdrowe komórki. Jeśli zostaną wytrącone z równowagi, mogą prowadzić do stanów zapalnych, zespołu jelita drażliwego (IBS), zapalenia stawów, a nawet chorób serca.

Zawarte w jagodach antocyjany pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i stanom zapalnym, takim jak stany zapalne wywołane stresem i niewłaściwą dietą.

Antocyjan utrzymuje naczynia krwionośne w zdrowiu i prawidłowym funkcjonowaniu, dzięki czemu mogą one transportować tlen tam, gdzie jest on potrzebny, aby mógł zostać spalony przez komórki w celu uzyskania energii.

Plan posiłków

Truskawki można spożywać na wiele różnych sposobów – jako świeże owoce lub mrożone w smoothie, jako składnik ciasta truskawkowego na deser, w płatkach śniadaniowych z chudym mlekiem lub jogurtem itd. Łatwo jest zamienić je na niezdrowe przekąski, które mogą nie sprzyjać utracie wagi.

Dzięki profilowi odżywczemu truskawek, niosą one ze sobą więcej korzyści niż te związane z utratą wagi. Jedna filiżanka dużych truskawek zawiera około 11,5 grama węglowodanów, 3 gramy błonnika pokarmowego i 7,34 grama cukru. Zawierają również witaminę C, witaminę K, potas, folian, mangan oraz kwasy tłuszczowe omega-3.

Zalety truskawek

Poprawa wzroku

Kolejną korzyścią zdrowotną truskawek jest wysoka zawartość witaminy C, która wspomaga zdrowie oczu poprzez wzmacnianie naczyń włosowatych w oku i zapobieganie zwyrodnieniu plamki żółtej. Owoce te zawierają również luteinę, która zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy, jaskry i innych szkodliwych chorób oczu związanych z wiekiem.

Zdrowie serca

Świeże truskawki mają zdolność do obniżania ciśnienia krwi, co może być korzystne w zapobieganiu zawałom serca i udarom mózgu. Badania wykazały, że regularne spożywanie truskawek może obniżyć poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) w organizmie. Stosunek HDL/LDL jest często związany z utlenianiem cholesterolu LDL, co jest pierwszym krokiem w kierunku chorób serca.

Zdrowie zębów i kości

Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga dziecku rozwijać mocne zęby i kości, a także poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Skutki uboczne truskawek

Chociaż truskawki są bardzo zdrowym pożywieniem, nie są odpowiednie dla wszystkich, zwłaszcza dla osób z alergią lub wrażliwością. Objawy alergii na truskawki to łzawienie oczu, katar, swędzenie wokół ust, świszczący oddech, kaszel i trudności w oddychaniu.

Truskawki zawierają kwas szczawiowy, dlatego osoby cierpiące na niektóre rodzaje kamicy nerkowej, podagrę lub reumatyzm powinny unikać ich spożywania.

Podsumowanie

Plan diety truskawkowej polega na jedzeniu tych owoców i innych pokrewnych produktów zamiast niektórych niezdrowych przekąsek, do których możesz być przyzwyczajony. Na przykład, zamiast bajgla na śniadanie lub kawałka ciasta w weekend, można zjeść miseczkę truskawek z jogurtem naturalnym – to tylko kwestia zamiany codziennych posiłków, aż do uzyskania zdrowszego wyglądu. Nie chodzi o to, aby jeść tylko truskawki, ale o to, aby włączyć je do ogólnie zdrowej i zbilansowanej diety.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish