Categories:

4 przyczyny wzdęcia żołądka (i jak się ich pozbyć)

Wzdęty żołądek powoduje uczucie dyskomfortu i ucisku w jamie brzusznej. Chociaż czynniki wywołujące wzdęcia są różne dla każdego, w zależności od typu ciała, jedno jest pewne, istnieje kilka sposobów, aby natychmiast poczuć się lepiej fizycznie i psychicznie.

Istnieje wiele różnych powodów, dla których twój żołądek może być wzdęty. Mogą to być czynniki środowiskowe, fizjologiczne, a nawet hormonalne . Pierwszym krokiem do zmniejszenia wzdęć jest określenie pierwotnej przyczyny.

Oto cztery możliwe przyczyny wzdęcia żołądka i jak się go pozbyć.

4 przyczyny wzdęcia żołądka

1. Dysbioza jelit

Dysbioza jelitowa to termin szeroko stosowany do opisania braku równowagi w mikrobiomie jelitowym. Jelito zawiera pożyteczne bakterie niezbędne do wielu funkcji. Dysbioza to redukcja pożytecznych bakterii i rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. 

Gdy w ten sposób jelito nie ma równowagi, jednym z głównych skutków ubocznych są gazy i wzdęcia. Wynika to ze związków wytwarzanych przez złe bakterie i drożdże.

Jak się go pozbyć: probiotyki

Skutecznym sposobem na pozbycie się dysbiozy jelitowej i ostatecznie wzdęcia żołądka jest codzienne przyjmowanie probiotyku. Probiotyki uzupełniają jelita dobrymi bakteriami, które mogą pomóc w wielu problemach trawiennych, w tym wzdęciach.

Poszukaj probiotyku uwalnianego w czasie, który bezpiecznie dostarcza bakterie przez kwas żołądkowy. Zapewni to również czerpanie korzyści z tych bakterii przez cały dzień, a nie wszystkie naraz.

2. Nietolerancja glutenu (lub alergia)

Gluten jest naturalnie występującym białkiem występującym w niektórych ziarnach, a mianowicie pszenicy, jęczmieniu i żyto. Jest powszechnie spotykany w produktach gotowych, takich jak płatki zbożowe, chleb i makaron.

Niektórzy ludzie mogą mieć nadwrażliwość na gluten, co może powodować wiele problemów zdrowotnych, takich jak mgła mózgowa, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, stany zapalne i wzdęcia żołądka.

Niektóre osoby są uczulone na gluten, stan znany jako celiakia. Ta alergia może powodować poważne skutki uboczne dla zdrowia wywołane zwykłym kontaktem z glutenem.

Osoby z alergią na gluten muszą podjąć dodatkowe środki ostrożności, ponieważ może on być ukryty w niektórych produktach spożywczych.

Jak się go pozbyć: proces eliminacji

Osoby z nietolerancją glutenu skorzystają na wyeliminowaniu glutenu z diety. 

Mogą również skorzystać z suplementu enzymatycznego w przypadku, gdy nieświadomie lub dobrowolnie spożywają gluten. Te suplementy są wykonane z zastrzeżonej mieszanki enzymów niezbędnych do trawienia węglowodanów, takich jak amylaza, proteaza, glukoamylaza i beta-glukanaza, aby wymienić tylko kilka.

Jeśli masz celiakię, żywność bezglutenowa jest głównym składnikiem Twojej diety. Alergia na gluten może zagrażać życiu, a także wywoływać zaostrzenia, które prowadzą do chronicznego zmęczenia, znacznej utraty wagi, bolesnego gazu i wzdęć, drażliwości, a nawet depresji.

3. FODMAPY

Niektóre węglowodany, znane jako FODMAPS, częściej powodują lub zaostrzają gazy i wzdęcia.

Kiedy enzymy niezbędne do prawidłowego trawienia nie są obecne, prawdopodobnie po jedzeniu wystąpią wzdęcia. Istnieje wiele form węglowodanów i wiele enzymów potrzebnych do ich trawienia.

Jeśli jednego lub więcej z tych enzymów brakuje lub brakuje w jelitach, takich jak te potrzebne do trawienia, mogą wystąpić gazy i wzdęcia. 

Jak się go pozbyć: eksperymentuj z jedzeniem

Możesz eksperymentować, aby ustalić, które pokarmy mogą powodować wzdęcia. Niektóre pokarmy często związane z wzdęciami to czosnek, karczochy, jabłka, mango, suszone śliwki, kalafior i większość produktów zawierających gluten. Ustalenie, jakie pokarmy powodują twoje wzdęcia, jest jednym ze sposobów zapobiegania temu, ponieważ będziesz wiedział, których pokarmów unikać.

Spacer po posiłkach może również pomóc zmniejszyć wzdęcia. Przedłużone wzdęcia, które nie są łagodzone za pomocą zwykłych środków, mogą wskazywać, że wewnętrznie dzieje się coś poważniejszego.

4. Standardowa dieta amerykańska

Standardowa amerykańska dieta, ironicznie znana jako SAD, jest po prostu smutna. Ten typ diety, najczęściej spotykany na Zachodzie, zawiera dużo rafinowanych węglowodanów, brak równowagi w kwasach omega i przetworzoną żywność o wysokiej zawartości sodu.

Efektem końcowym regularnego spożywania diety opartej na wygodzie i przetworzonej żywności jest często wzdęty żołądek. Inne, bardziej poważne skutki uboczne obejmują rozległe choroby przewlekłe, od raka po otyłość.

Jak się go pozbyć: zintegruj więcej produktów pełnoziarnistych

Rozwiązanie tego problemu jest jednocześnie łatwe i trudne.

Przyzwyczailiśmy się do tego schematu diety i większość naszych posiłków opiera się na jedzeniu w ten sposób. Jednak integrując więcej pełnowartościowych produktów spożywczych i produktów, możesz powoli zacząć eliminować żywność wywołującą stany zapalne i wzdęcia.

Rafinowane węglowodany są szybko przetwarzane przez organizm i powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy. Na dłuższą metę może to prowadzić do przyrostu masy ciała i zaburzeń równowagi, takich jak przerost Candida.

Kwasy tłuszczowe omega są ważną częścią każdej diety, ale gdy występuje brak równowagi między prozapalnymi omega-6 i przeciwzapalnymi omega-3 , efektem końcowym są stany zapalne i wzdęcia.

Kiedy wzdęcie żołądka jest poważne?

Ci, którzy doświadczają przewlekłego i nieubłaganego wzdęcia, mogą chcieć skontaktować się ze swoim lekarzem, aby ustalić, czy istnieje poważniejsza przyczyna.

Monitoruj swoje wzdęcia i zobacz, czy stopniowo się pogarsza, czy utrzymuje się przez ponad tydzień, staje się coraz bardziej bolesne lub czy towarzyszą mu inne objawy, takie jak gorączka lub wymioty. W takich przypadkach przyczyną może być poważniejsza przyczyna.

Poważniejsze przyczyny to zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki, stan, w którym nie ma wystarczającej ilości enzymów trawiennych niezbędnych do wystarczającego trawienia niektórych makroskładników odżywczych. 

Zapalenie żołądka to kolejny poważny stan, który może powodować wzdęcie żołądka. Wynika to głównie z niektórych infekcji bakteryjnych, takich jak H. pylori, wrzód trawienny lub przewlekłe spożywanie alkoholu. 

Wodobrzusze mogą być również odpowiedzialne za przewlekłe i nieubłagane wzdęcia żołądka. Jest to stopniowe gromadzenie się płynu w jamie brzusznej w wyniku choroby wątroby, nerek lub serca. [12]

Inne sposoby zapobiegania wzdęciom żołądka

Powszechne przyczyny wzdęć żołądka, takie jak nietolerancja glutenu lub dysbioza jelit, można rozwiązać na ich unikalne sposoby. Istnieją jednak inne sposoby, za pomocą których można leczyć lub zapobiegać wzdęciu żołądka w zależności od przypadku.

Niektóre herbaty ziołowe , takie jak mięta pieprzowa, imbir lub kurkuma, mogą pomóc zredukować gaz i pomóc w płynniejszym procesie trawienia. Te herbaty ziołowe mogą pomóc w zmniejszeniu wzdęć żołądka spowodowanych przejadaniem się lub zbyt szybkim jedzeniem. 

Spożywanie odpowiedniej ilości błonnika, co jest rzadkością w dzisiejszej diecie, może pomóc w zapobieganiu wzdęciom żołądka poprzez karmienie dobrych bakterii w jelitach i zapobieganie dysbiozie jelit, wraz z dobrym suplementem probiotycznym . 

Utrzymywanie nawodnienia to kolejny ważny sposób zapobiegania wzdęciom żołądka, ponieważ zachęca do odpowiedniej motoryki i trawienia. Picie dużej ilości wody pomaga organizmowi pozbyć się nadmiaru sodu, który jest jedną z przyczyn wzdęć, o których mowa w standardowej diecie amerykańskiej. 

Wreszcie stres to kolejny wspólny czynnik. Można temu zaradzić poprzez redukcję stresu, taką jak ćwiczenia lub inne metody, które są unikalne dla Ciebie i Twojej sytuacji. 

Końcowe przemyślenia

Wzdęcia żołądka są często doświadczane przez wiele osób, ale nie powinny utrzymywać się dłużej niż kilka dni. Zwróć szczególną uwagę na możliwe wyzwalacze, a zajęcie się tymi przyczynami to pierwszy krok.

Jeśli wzdęcia utrzymują się i z czasem stają się coraz bardziej bolesne, być może nadszedł czas, aby zwrócić się o pomoc medyczną w celu ustalenia przyczyny i poddania się odpowiedniemu leczeniu.