{"id":224,"date":"2022-04-04T12:33:38","date_gmt":"2022-04-04T10:33:38","guid":{"rendered":"https:\/\/mcrace.pl\/?p=224"},"modified":"2022-04-04T12:33:38","modified_gmt":"2022-04-04T10:33:38","slug":"pieczenie-chleba-jak-upiec-najlepszy-bochenek-chleba","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/mcrace.pl\/kulinaria-i-jedzenie\/pieczenie-chleba-jak-upiec-najlepszy-bochenek-chleba\/","title":{"rendered":"Pieczenie chleba: jak upiec najlepszy bochenek chleba?"},"content":{"rendered":"\n
Doskonal swoje umiej\u0119tno\u015bci pieczenia i naucz si\u0119 piec chleb, korzystaj\u0105c z naszego prostego przepisu krok po kroku na najsmaczniejszy domowy bochenek bia\u0142ego chleba. Chrupi\u0105cy na zewn\u0105trz, mi\u0119kki i puszysty w \u015brodku – ten przepis na szybki chleb jest naprawd\u0119 najlepszym wypiekiem, jaki mo\u017cna opanowa\u0107.<\/p>\n\n\n\n
Najpierw lekko nat\u0142u\u015b\u0107 form\u0119 do pieczenia bochenk\u00f3w o wadze 1 kg i odstaw j\u0105 na bok. W du\u017cej misce lub mikserze po\u0142\u0105cz 500 g bia\u0142ej m\u0105ki chlebowej, 1\u00bd \u0142y\u017ceczki drobnej soli i 1 \u0142y\u017ceczk\u0119 z\u0142otego cukru pudru, a nast\u0119pnie dobrze wymieszaj. Dodaj 7 g dro\u017cd\u017cy o szybkim dzia\u0142aniu i ponownie wymieszaj. Stopniowo dodawaj 300 ml ciep\u0142ej wody, a\u017c powstanie lepkie, a nie klej\u0105ce si\u0119 ciasto.<\/p>\n\n\n\n
Na lekko posypanej m\u0105k\u0105 powierzchni wyrabiaj ciasto r\u0119cznie przez 15 minut lub przez 7-10 minut w mikserze elektrycznym, a\u017c b\u0119dzie g\u0142adkie i elastyczne. Wyrabianie ciasta jest bardzo wa\u017cne, poniewa\u017c pozwala glutenowi zawartemu w m\u0105ce pracowa\u0107, dzi\u0119ki czemu staje si\u0119 ono bardziej elastyczne i pomaga wyrosn\u0105\u0107 chlebowi. Uformuj ciasto w g\u0142adk\u0105 kul\u0119. Lekko nat\u0142u\u015b\u0107 czyst\u0105 misk\u0119, w\u0142\u00f3\u017c do niej ciasto, nast\u0119pnie przykryj foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 lub r\u0119cznikiem do herbaty i odstaw w ciep\u0142e miejsce na 2 godziny lub do czasu, a\u017c ciasto podwoi swoj\u0105 obj\u0119to\u015b\u0107. Odstawienie do wyro\u015bni\u0119cia pozwala na powstanie drobnych p\u0119cherzyk\u00f3w powietrza, kt\u00f3re wzmacniaj\u0105 struktur\u0119 chleba, dzi\u0119ki czemu ciasto staje si\u0119 wyj\u0105tkowo lekkie i du\u017co wi\u0119ksze.<\/p>\n\n\n\n
Gdy ciasto wyro\u015bnie, wy\u0142\u00f3\u017c je na lekko opr\u00f3szon\u0105 m\u0105k\u0105 powierzchni\u0119 i r\u0119koma uderzaj w nie, aby uwolni\u0107 powietrze. Wyrabiaj dalej przez 2 minuty, a\u017c ciasto b\u0119dzie g\u0142adkie. Nast\u0119pnie, wykonuj\u0105c ruchy kopiaste, wyg\u0142ad\u017a ciasto na wierzchu i zetknij d\u0142onie pod spodem, tworz\u0105c zwart\u0105, ale g\u0142adk\u0105 powierzchni\u0119 na wierzchu. Upewnij si\u0119, \u017ce ciasto jest nieco mniejsze ni\u017c forma. Odwr\u00f3\u0107 ciasto na drug\u0105 stron\u0119 i zepnij powsta\u0142y szew. Jeszcze raz wyg\u0142ad\u017a wierzch i w\u0142\u00f3\u017c do przygotowanej formy. Przykryj lekko naoliwion\u0105 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i pozostaw do wyro\u015bni\u0119cia na godzin\u0119.<\/p>\n\n\n\n
Odwr\u00f3\u0107 ciasto na drug\u0105 stron\u0119 i zepnij powsta\u0142y szew, dzi\u0119ki czemu ko\u0144ce chleba nie b\u0119d\u0105 si\u0119 rozdziela\u0107 podczas pieczenia. Jeszcze raz wyg\u0142ad\u017a wierzch i w\u0142\u00f3\u017c do przygotowanej formy. Przykryj lekko naoliwion\u0105 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i pozostaw do wyro\u015bni\u0119cia na godzin\u0119. Druga garowania pozwala ciastu jeszcze bardziej urosn\u0105\u0107 i poprawia jego struktur\u0119, dzi\u0119ki czemu ko\u0144cowy bochenek b\u0119dzie cudownie chrupi\u0105cy. W mi\u0119dzyczasie rozgrzej piekarnik do gazu 7, 220C, wentylator 200C. Gdy czas pieczenia dobiegnie ko\u0144ca, posyp wierzch ciasta odrobin\u0105 m\u0105ki i za pomoc\u0105 ostrego no\u017ca zr\u00f3b p\u0142ytkie naci\u0119cie na wierzchu, o g\u0142\u0119boko\u015bci oko\u0142o 1 cm, od jednego ko\u0144ca do drugiego. U\u0142atwi to pieczenie bochenka i nada mu \u0142adny kszta\u0142t.<\/p>\n\n\n\n
Umie\u015b\u0107 bochenek na \u015brodku piekarnika i piecz przez 20 minut, a nast\u0119pnie zmniejsz temperatur\u0119 do gazu 6, 200\u00b0C, wentylator 180\u00b0C i piecz przez 15 minut – w ten spos\u00f3b uzyskasz naprawd\u0119 dobr\u0105 sk\u00f3rk\u0119, nie przypiekaj\u0105c zbytnio \u015brodka bochenka. Ostro\u017cnie, u\u017cywaj\u0105c r\u0119cznika do herbaty, odwr\u00f3\u0107 bochenek do g\u00f3ry nogami i wyjmij z formy. Postukaj w sp\u00f3d chleba, a powinien on wyda\u0107 pusty d\u017awi\u0119k. Je\u015bli tak nie jest lub sp\u00f3d nie jest ca\u0142kowicie suchy, w\u0142\u00f3\u017c bochenek z powrotem do formy i piecz przez kolejne 5 minut. Pozostawi\u0107 do ostygni\u0119cia i podawa\u0107.<\/p>\n\n\n\n
Przygotowali\u015bmy por\u0119czn\u0105 list\u0119 zakup\u00f3w, aby\u015b m\u00f3g\u0142 zaopatrzy\u0107 si\u0119 we wszystko, co potrzebne do upieczenia idealnego bochenka bia\u0142ego chleba. Nie zapomnij zrobi\u0107 zrzutu ekranu przed wyj\u015bciem na zakupy!<\/p>\n\n\n\n
500 g m\u0105ki z bia\u0142ego chleba
1 \u00bd \u0142y\u017ceczki drobnej soli
1 \u0142y\u017cka z\u0142otego cukru pudru
7 g dro\u017cd\u017cy o szybkim dzia\u0142aniu<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Doskonal swoje umiej\u0119tno\u015bci pieczenia i naucz si\u0119 piec chleb, korzystaj\u0105c z naszego prostego przepisu krok po kroku na najsmaczniejszy domowy bochenek bia\u0142ego chleba. Chrupi\u0105cy na zewn\u0105trz, mi\u0119kki i puszysty w…<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":225,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[7],"tags":[],"yoast_head":"\n