Kategorie:

Dieta przy biegunce: co jeść i czego unikać przy biegunce

Avatar
Opublikowane przez k.


Jeśli masz biegunkę, jedzenie może być ostatnią rzeczą, o której myślisz. Jednak ważne jest, aby zachować nawodnienie i uzyskać odpowiednie odżywianie podczas ataku biegunki. Odwodnienie jest jednym z największych niebezpieczeństw biegunki.

Niektóre pokarmy mogą pogorszyć rozstrój żołądka, dlatego ważne jest, aby jeść pokarmy łagodne dla brzucha. Gotowane warzywa, skrobia o niskiej zawartości błonnika, chudy drób, krakersy, zupa i jajka to tylko niektóre z produktów zalecanych pacjentom z biegunką.

Z drugiej strony, produkty, których należy unikać , obejmują pikantne potrawy, słodkie potrawy, produkty mleczne i żywność o wysokiej zawartości tłuszczu.

Być może słyszałeś o diecie BRAT składającej się z bananów, ryżu, musu jabłkowego i tostów, które są tradycyjnym lekarstwem na biegunkę. Nie jest to dieta, którą powinieneś stosować długoterminowo, ale może być pomocna w krótkich okresach czasu.

Oto niektóre produkty, które powinieneś jeść, gdy masz biegunkę , aby złagodzić objawy i przyspieszyć powrót do zdrowia.

5 rodzajów pokarmów, które mogą pomóc w biegunce

Skrobie i zboża o niskiej zawartości błonnika

Podczas gdy błonnik jest kluczowym składnikiem odżywczym, który zwiększa objętość stolca i utrzymuje regularne wypróżnienia, dieta uboga w błonnik jest zalecana , gdy masz biegunkę, ponieważ ułatwia trawienie i zmniejsza częstotliwość wypróżnień. Gotowany ryż, makaron, pszenica lub owies mogą pomóc, zwłaszcza jeśli masz wodniste stolce.

Warzywa gotowane

Surowe warzywa mogą być trudniejsze do strawienia i mogą powodować dyskomfort w postaci gazów i wzdęć, więc gotowane warzywa mogą być łatwiejsze dla twojego organizmu, gdy masz biegunkę. Zalecamy wybór gotowanych warzyw, takich jak zielona fasola, ziemniaki i marchew.

Zupa i krakersy

Zupa może pomóc uzupełnić poziom płynów i składników odżywczych, podczas gdy krakersy są pomocne, ponieważ zazwyczaj mają wysoką zawartość soli. Biegunka może powodować znaczną utratę płynów i elektrolitów, które są minerałami, takimi jak sód i potas, więc spożywanie słonych pokarmów może pomóc je przywrócić.

Chudy kurczak lub indyk

Tłuste potrawy o wysokiej zawartości tłuszczu mogą pogorszyć twoją biegunkę, więc wybieraj niskotłuszczowe opcje mięsne, takie jak kurczak bez skóry lub indyk. Zalecamy pieczenie mięsa i spożywanie go bez przypraw, ponieważ przyprawy i przyprawy mogą podrażnić Twój organizm. Do smaku mięsa można użyć suchych lub świeżych ziół, takich jak bazylia, pietruszka, tymianek, rozmaryn, oregano lub kolendra.

Jajka

Gotowane jajka są bezpieczne do spożycia , gdy masz biegunkę. Zdecyduj się na przetwory, które nie zawierają dużo masła, sera ani przypraw, takie jak jajecznica doprawiona solą.

Podczas gdy dieta BRAT, składająca się z bananów, ryżu, musu jabłkowego i tostów, była kiedyś przepisywana w leczeniu biegunki, Międzynarodowa Fundacja ds. Zaburzeń żołądka i jelit twierdzi, że dieta ta nie jest odpowiednia pod względem odżywczym przez długi czas. Możesz jednak jeść te produkty, gdy masz krótką biegunkę.

Jeśli nie masz apetytu lub masz nudności lub wymioty oprócz biegunki, możesz trzymać się tylko płynów przez krótki czas, dopóki nie będziesz w stanie tolerować jedzenia. Płyny są łatwiejsze do strawienia i mogą zapobiegać podrażnieniom jelit.

Płyny do picia, gdy masz biegunkę

  • Woda
  • Mus jabłkowy
  • Rozcieńczony sok owocowy
  • Czysta zupa lub bulion
  • Słaba, bezkofeinowa herbata lub kawa
  • Napoje bogate w elektrolity, takie jak Gatorade lub Pedialyte
  • Mrożone popsicles


5 rodzajów pokarmów, których powinieneś unikać, jeśli masz biegunkę


Oto niektóre pokarmy, które mają tendencję do nasilania biegunki. Mundkur zaleca sprawdzenie z lekarzem, jakie pokarmy mogą wywoływać biegunkę, jeśli masz ją przewlekle (tj. przez dłuższy czas lub bardzo często), indywidualnie, ponieważ nietolerancje pokarmowe mogą prowadzić do biegunki.

Pokarmy bogate w tłuszcz

Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu mogą pogorszyć biegunkę , powodując więcej wycieczek do łazienki oraz tłuste i śmierdzące stolce. Może się to zdarzyć, ponieważ biegunka może czasami tymczasowo wpływać na zdolność organizmu do wchłaniania tłuszczu. Tłuszcz zazwyczaj jest trawiony dłużej, więc spowalnia przepływ pokarmu przez system; jednak, jeśli twoje ciało nie jest w stanie strawić tłuszczu, jedzenie może przechodzić przez Twój organizm znacznie szybciej.

Pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu należy unikać, dopóki funkcjonowanie jelit nie wróci do normy po ciężkim ataku biegunki. Niektóre produkty, których należy unikać, to potrawy smażone, dania mięsne z dodatkiem tłuszczu lub o wysokiej zawartości tłuszczu, orzechy i kremowe sosy lub dressingi.

Warto również zauważyć, że czasami może się zdarzyć coś odwrotnego — możesz rozwinąć złe wchłanianie tłuszczu, co jest niezdolnością do trawienia tłuszczów, a to może prowadzić do przewlekłej biegunki.

Produkty mleczne

Możesz nie być w stanie odpowiednio strawić produktów mlecznych podczas biegunki, a czasem nawet do kilku tygodni lub miesięcy po chorobie. Produkty mleczne, których należy unikać, obejmują mleko, ser, śmietanę i masło; jogurt jest jednak wyjątkiem, ponieważ jest probiotykiem , który może pomóc w leczeniu biegunki. Zwykły jogurt jest najlepszy, ponieważ dodane cukry w jogurcie smakowym nie są łatwe dla jelit podczas epizodu biegunki.

Pikantne potrawy

Pikantne potrawy i przyprawy mogą podrażniać układ trawienny i zwiększać dyskomfort, więc unikaj ich, gdy masz biegunkę. Co więcej, to, co sprawia, że ​​pikantne jedzenie jest tak ostre, może również sprawić, że będzie ono wracało. Dlatego wyświadcz sobie przysługę i zamiast tego dopraw jedzenie tylko solą lub ziołami, ponieważ może to pomóc w uzupełnieniu poziomu elektrolitów.

Słodka żywność

Cukier może pogorszyć biegunkę , ponieważ powoduje, że jelito uwalnia dużo wody, co powoduje luźne stolce. Unikaj słodkich pokarmów i napojów, nawet tych zawierających sztuczne słodziki, takie jak stewia i aspartam, takich jak wypieki, słodycze i napoje gazowane, gdy masz biegunkę.

Pokarmy, które powodują gaz

Niektóre pokarmy mają tendencję do wywoływania gazów i należy ich unikać, gdy masz biegunkę, ponieważ mogą pogorszyć biegunkę i zwiększyć twój dyskomfort. Te produkty spożywcze obejmują:

  • Fasola i rośliny strączkowe, takie jak fasola i ciecierzyca, ponieważ są bogate w błonnik i zawierają pewną rafinozę, złożony cukier, który jest trudny do strawienia
  • Warzywa takie jak brokuły, kapusta, kalafior i brukselka, ponieważ zawierają również rafinozę
  • Guma do żucia, ponieważ może spowodować połknięcie dużej ilości powietrza, co prowadzi do gazu
  • Napoje gazowane, takie jak napoje gazowane, ponieważ są gazowane i zawierają dużo gazu

Leczenie biegunki

Większość przypadków biegunki jest spowodowana infekcjami wirusowymi. Często ustępują samoistnie , nie wymagając żadnego leczenia. Ale możesz wziąć leki dostępne bez recepty, aby uzyskać ulgę.

Jeśli wymioty i ciężka biegunka ograniczają twoją zdolność nawadniania się, nadszedł czas, aby szukać pomocy w klinice lub szpitalu w celu dożylnego uzupełnienia płynów.

Kiedy szukać pomocy medycznej w przypadku biegunki

  • Gorączka
  • Zawroty głowy
  • Żółty mocz
  • Mniej moczu niż zwykle

Jeśli twoja biegunka jest spowodowana infekcją bakteryjną, możesz doświadczyć ostrej biegunki, gorączki i krwawych stolców; jednakże, antybiotyki mogą pomóc w leczeniu infekcji bakteryjnej.

Z drugiej strony, utrzymująca się krew w stolcu może również wskazywać na coś poważniejszego. Czasami rak okrężnicy może powodować biegunkę i krew w kale, dlatego ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem pierwszego kontaktu o tym, czy potrzebujesz kolonoskopii.

Jeśli twoja biegunka jest łagodna, prawdopodobnie Twój stan sam się poprawi. Możesz przyjmować leki dostępne bez recepty, aby ulżyć i zadbać o odpowiednie odżywianie i nawodnienie, aby uniknąć odwodnienia.

Ostre potrawy, słodkie potrawy, produkty mleczne, żywność o wysokiej zawartości tłuszczu i żywność, która powoduje gazy, mogą pogorszyć objawy, podczas gdy skrobia o niskiej zawartości błonnika, gotowane warzywa, zupy, krakersy, chude mięso i jajka mogą być łatwiejsze do strawienia.

Jeśli nie masz ochoty na jedzenie lub nie możesz ograniczyć jedzenia, możesz pić płyny przez kilka godzin, aż będziesz w stanie coś zjeść. Łatwiej jest jeść częściej małe porcje , niż próbować zjeść duży posiłek za jednym razem. Jeśli jednak nie jesteś w stanie przełknąć żadnych pokarmów lub płynów, powinieneś zasięgnąć pomocy medycznej.