Sos winegret: szybki przepis na klasyczny winegret

Sałatki często przyrządza się w ostatniej chwili, po prostu dodając kolejno olej, ocet i sól bez wcześniejszego emulgowania. Rezultat: jeden liść jest zbyt słony, drugi nasączony olejem, a kolejny zalany octem. Emulgowanie dressingu przed polewaniem go na sałatkę to według mnie konieczność. Poza tym, przygotowując go z wyprzedzeniem, oszczędzasz czas!

Składniki:

  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 3/4 szklanki (200 ml)
  • ocet winny 3 1/2 łyżki (55 ml)
  • musztarda Dijon 1 łyżka (16 g)

Wymieszaj składniki w misce lub butelce. Dobrze wstrząsnąć przez 1 min.

Vinaigrette można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1-2 miesiące.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish