Pieczenie chleba: jak upiec najlepszy bochenek chleba?

Doskonal swoje umiejętności pieczenia i naucz się piec chleb, korzystając z naszego prostego przepisu krok po kroku na najsmaczniejszy domowy bochenek białego chleba. Chrupiący na zewnątrz, miękki i puszysty w środku – ten przepis na szybki chleb jest naprawdę najlepszym wypiekiem, jaki można opanować.

Przygotowanie ciasta

Najpierw lekko natłuść formę do pieczenia bochenków o wadze 1 kg i odstaw ją na bok. W dużej misce lub mikserze połącz 500 g białej mąki chlebowej, 1½ łyżeczki drobnej soli i 1 łyżeczkę złotego cukru pudru, a następnie dobrze wymieszaj. Dodaj 7 g drożdży o szybkim działaniu i ponownie wymieszaj. Stopniowo dodawaj 300 ml ciepłej wody, aż powstanie lepkie, a nie klejące się ciasto.

Wyrabianie ciasta

Na lekko posypanej mąką powierzchni wyrabiaj ciasto ręcznie przez 15 minut lub przez 7-10 minut w mikserze elektrycznym, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrabianie ciasta jest bardzo ważne, ponieważ pozwala glutenowi zawartemu w mące pracować, dzięki czemu staje się ono bardziej elastyczne i pomaga wyrosnąć chlebowi. Uformuj ciasto w gładką kulę. Lekko natłuść czystą miskę, włóż do niej ciasto, następnie przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem do herbaty i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Odstawienie do wyrośnięcia pozwala na powstanie drobnych pęcherzyków powietrza, które wzmacniają strukturę chleba, dzięki czemu ciasto staje się wyjątkowo lekkie i dużo większe.

Ponownie zagnieść ciasto

Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i rękoma uderzaj w nie, aby uwolnić powietrze. Wyrabiaj dalej przez 2 minuty, aż ciasto będzie gładkie. Następnie, wykonując ruchy kopiaste, wygładź ciasto na wierzchu i zetknij dłonie pod spodem, tworząc zwartą, ale gładką powierzchnię na wierzchu. Upewnij się, że ciasto jest nieco mniejsze niż forma. Odwróć ciasto na drugą stronę i zepnij powstały szew. Jeszcze raz wygładź wierzch i włóż do przygotowanej formy. Przykryj lekko naoliwioną folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

Przygotuj się do pieczenia

Odwróć ciasto na drugą stronę i zepnij powstały szew, dzięki czemu końce chleba nie będą się rozdzielać podczas pieczenia. Jeszcze raz wygładź wierzch i włóż do przygotowanej formy. Przykryj lekko naoliwioną folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Druga garowania pozwala ciastu jeszcze bardziej urosnąć i poprawia jego strukturę, dzięki czemu końcowy bochenek będzie cudownie chrupiący. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do gazu 7, 220C, wentylator 200C. Gdy czas pieczenia dobiegnie końca, posyp wierzch ciasta odrobiną mąki i za pomocą ostrego noża zrób płytkie nacięcie na wierzchu, o głębokości około 1 cm, od jednego końca do drugiego. Ułatwi to pieczenie bochenka i nada mu ładny kształt.

Upiecz

Umieść bochenek na środku piekarnika i piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do gazu 6, 200°C, wentylator 180°C i piecz przez 15 minut – w ten sposób uzyskasz naprawdę dobrą skórkę, nie przypiekając zbytnio środka bochenka. Ostrożnie, używając ręcznika do herbaty, odwróć bochenek do góry nogami i wyjmij z formy. Postukaj w spód chleba, a powinien on wydać pusty dźwięk. Jeśli tak nie jest lub spód nie jest całkowicie suchy, włóż bochenek z powrotem do formy i piecz przez kolejne 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia i podawać.

Składniki

Przygotowaliśmy poręczną listę zakupów, abyś mógł zaopatrzyć się we wszystko, co potrzebne do upieczenia idealnego bochenka białego chleba. Nie zapomnij zrobić zrzutu ekranu przed wyjściem na zakupy!

500 g mąki z białego chleba
1 ½ łyżeczki drobnej soli
1 łyżka złotego cukru pudru
7 g drożdży o szybkim działaniu

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish