Najważniejsze wskazówki dotyczące przyrządzania sushi w domu

Przyrządzanie sushi w domu staje się łatwiejsze wraz z praktyką. Zawsze jednak warto pamiętać o kilku rzeczach podczas pierwszych prób, a nawet w trakcie całej kariery sushi shokunina. Poniżej przedstawiam listę wskazówek, o których nawet ja muszę sobie przypominać, gdy mam ochotę na zrobienie sushi w domu. Przyrządzanie sushi w domu nie jest łatwe, ale owoce waszego wysiłku będą tego warte.

Przygotuj się!

Podobnie jak w przypadku wszystkich potraw kuchni azjatyckiej, przygotuj wszystkie składniki i pokrój je przed rozpoczęciem pracy, a cały proces stanie się mniej stresujący i przyjemniejszy. Pamiętaj, aby kupować ryby lub inne owoce morza przeznaczone do sushi, jeśli zamierzasz jeść coś surowego. W przeciwnym razie ryzykujesz chorobę spowodowaną pasożytami i bakteriami. Ostrożnie obchodź się z jedzeniem, szczególnie uważając, by surowe składniki były dobrze schłodzone, gdy nie są używane. Unikaj zanieczyszczenia krzyżowego! Nigdy nie pozwól, aby surowe składniki dotknęły czegokolwiek innego niż Twoje naczynia i jedzenie, z którym zamierzasz je zjeść.

Poćwicz ryż!

Im lepszy smak, tym lepsze sushi. Ryż kleisty przyrządza się z ugotowanego ryżu zalanego octem do sushi (na bazie octu ryżowego, cukru i soli). Kluczem do sukcesu jest uzyskanie odpowiedniej równowagi. Nie należy przesadzać z obróbką ryżu, ani podczas przyprawiania, ani podczas tworzenia podłoża dla nigiri sushi lub maki. Ryż do sushi potrzebuje powietrza, aby zrobić dobre sushi. Pasta ryżowa tego nie wytrzyma.

Klaszcz w dłonie!

Podczas pracy z ryżem należy zanurzyć ręce w wodzie, a następnie raz klasnąć. Mokre dłonie doskonale nadają się do pracy z kleistym ryżem.

Przyklej!

Rozłóż nori, potem ryż, potem linię wasabi, a następnie rybę. Na nori zostaw trochę miejsca na zakładkę. Zwiń je ostrożnie (używając bambusowej maty do sushi, jeśli masz), a następnie przyklej nori do siebie za pomocą kilku ziarenek kleistego ryżu, np. kleju blu-tack.

Zachowaj prostotę!

Podczas przyjęcia rozłóż wszystkie składniki na proste, ręcznie zwijane Temaki, aby każdy mógł zrobić swoje własne bez potrzeby używania maty do sushi. Zjedz je od razu, aby uzyskać wspaniałą chrupkość nori.

Niewielkie porcje!

Każdy kawałek sushi musi elegancko mieścić się w ustach, dlatego pokrój lub zwiń je w kawałki wielkości kęsa.

Spokojnie!

Nie przejmuj się efektem końcowym, ciesz się procesem i, co ważniejsze, jedzeniem. Przyrządzanie sushi, a zwłaszcza maki, nie jest łatwe. Zastanów się, co robisz, i ćwicz dalej. Kilka pierwszych prób prawie na pewno nie wyjdzie tak, jak byśmy chcieli. Postaraj się nie zniechęcać, a z czasem będzie to coraz łatwiejsze. Jeśli minęło już trochę czasu od przyrządzania sushi, możesz mieć już sporo zaległości, więc pamiętaj o tym i nie oczekuj, że pierwsza próba będzie udana.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish