Czerwone wino – 7 korzyści dla Twojego zdrowia

Wypicie kieliszka czerwonego wina bogatego w przeciwutleniacze może zdziałać znacznie więcej niż tylko odprężyć się po długim dniu i sprawić, że obiad będzie smaczniejszy. Spożywane w ograniczonych ilościach – do jednej 5-uncjowej szklanki dla kobiet i do dwóch 5-uncjowych szklanek dla mężczyzn dziennie – czerwone wino ma zaskakująco zdrowe korzyści. Aby odpowiedzieć na odwieczne pytanie, czy czerwone wino jest dla Ciebie dobre, oto co dietetyk i najnowsze badania mają do powiedzenia na temat znanych korzyści zdrowotnych płynących z picia czerwonego wina oraz tego, jak może ono potencjalnie wpłynąć na Twoje ogólne samopoczucie.

Czerwone wino pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Pomimo tego, że zawiera naturalne cukry, czerwone wino może faktycznie pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, zgodnie z American Diabetes Association. Picie czerwonego wina może obniżyć poziom cukru we krwi do 24 godzin, co może być korzystne dla osób z wyższym poziomem cukru we krwi. Chociaż czerwone wino nie powinno zastępować leków regulujących poziom glukozy we krwi i planów leczenia, może być pomocnym dodatkiem dietetycznym z umiarem.

Poprawia pamięć i funkcjonowanie poznawcze.

Czerwone wino jest bogate w polifenole, które są przeciwutleniaczami, które między innymi pomagają organizmowi zwalczać choroby. Resweratrol, rodzaj polifenolu występującego w czerwonym winie, może również pomóc poprawić pamięć krótkotrwałą. Ostatnie badania pokazują, że resweratrol faktycznie ma moc zmniejszania szkód spowodowanych brakiem snu, takich jak deficyty pamięci, i może zwiększyć zdolność uczenia się i funkcje przetwarzania poznawczego.

Ponadto kolejną zaskakującą korzyścią zdrowotną czerwonego wina jest jego zdolność do potencjalnego obniżania ryzyka demencji, grupy schorzeń, które wpływają na funkcje pamięci (zwykle w starszym wieku). „Badania pokazują, że spożywanie czerwonego wina może zmniejszyć ryzyko demencji, która często prowadzi do choroby Alzheimera” – mówi dietetyk Sally Stevens, RDN. Kluczem jest jednak picie czerwonego wina z umiarem, ponieważ większe spożycie może w rzeczywistości zwiększyć ryzyko. Dlatego najlepiej jest ograniczyć spożycie do zalecanego 5 uncji szklanki dziennie.

Czerwone wino może zmniejszyć ryzyko raka.

Ostatnie badania wskazują, że czerwone wino może potencjalnie zmniejszać ryzyko zachorowania na raka poprzez zapobieganie wzrostowi komórek rakowych, szczególnie tych związanych z rakiem piersi i rakiem przełyku. To dlatego, że według naukowców z University of Virginia białko w skórce winogron może zabijać komórki rakowe.

Białko resweratrol pomaga zagłodzić komórki rakowe, blokując rozwój kluczowego białka, które je odżywia. „Resweratrol jest silnym przeciwutleniaczem, który można znaleźć w skórce winogron i soku z czerwonych winogron” – wyjaśnia Stevens. „Przeciwutleniacze pomagają organizmowi zwalczać wolne rodniki, które mogą uszkadzać nasze komórki i narządy”.

Poprawia zdrowie serca.

Jedną z najbardziej znanych zalet czerwonego wina jest jego zdolność do potencjalnej poprawy zdrowia serca. Spożywanie żywności i napojów bogatych w polifenole, takich jak czerwone wino, od dawna wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Czerwone wino ma moc ochrony wyściółki naczyń krwionośnych w sercu, jednocześnie zwiększając poziom HDL, czyli „dobry” cholesterol, który pomaga organizmowi wypłukać zły cholesterol. (Zły cholesterol może znacznie zwiększyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu). „Picie wina może pomóc w zmniejszeniu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), znanych również jako zły cholesterol” – mówi Stevens. „[Wysoki LDL] może spowodować uszkodzenie tętnic”.

Czerwone wino wspomaga zdrowie oczu.

Korzyści zdrowotne czerwonego wina idą jeszcze dalej dzięki resweratrolowi. Czerwone wino dzięki właściwościom naczyniowym może poprawić mikrokrążenie w oku. Proces ten może pomóc w zapobieganiu problemom związanym z oczami, takim jak związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej, retinopatia cukrzycowa i jaskra, z których wszystkie przyczyniają się do utraty wzroku.

Utrzymuje zdrowie zębów.

Nowe badania pokazują, że czerwone wino może utrzymywać zdrowe usta. Nowe dane sugerują, że czerwone wino – szczególnie te korzystne polifenole, o których tak dużo mówiliśmy – może faktycznie zwalczać szkodliwe bakterie w jamie ustnej, które mogą przyczyniać się do próchnicy zębów i chorób dziąseł. Zapobiegając przywieraniu bakterii do zębów i dziąseł, czerwone wino zasadniczo powstrzymuje je przed wywoływaniem próchnicy lub płytki nazębnej.

Czerwone wino pomaga zwalczać wirusy.

Utrzymanie silnego układu odpornościowego przeciwko wirusom jest niezwykle ważne, a czerwone wino może mieć jeszcze jedną obiecującą zaletę w tym dziale. Jedną z jego zalet są właściwości wzmacniające odporność, dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Czerwone wino może również wzmocnić twój mikrobiom lub zdrowe bakterie jelitowe. Zdrowy mikrobiom może zapobiegać rozwojowi choroby, podczas gdy niezdrowy może osłabiać układ odpornościowy, zwiększając podatność na zachorowania.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish