Categories:

Soczewica korzyści: Benefity jedzenia soczewicy

Soczewica jest dobrym źródłem błonnika i wielu silnych związków roślinnych.

Historia

Soczewica to najstarsza uprawiana roślina strączkowa, której początki sięgają 8000 lat p.n.e. Nie tylko odwołuje się do niej biblijnie i historycznie, ale podtrzymywała starożytne kultury na całym świecie i jest obecnie niezwykle popularna w Stanach Zjednoczonych Wysoka zawartość białka i składników odżywczych, soczewica weszła do różnorodnej gamy pożywnych przepisów na bezmięsny poniedziałek i nie tylko.

Fakty

Soczewica (Lens enscuenta) to rośliny strączkowe, podobnie jak fasola, które rosną w strąkach z jednym do dwóch nasion soczewicy. Nasiona są okrągłe lub owalne i są dość małe. Klasyfikowane według wielkości — duże lub małe — są sprzedawane w całości lub dzielone.

Istnieje wiele odmian — ponad 50 uprawia się na żywność — dostępnych w tęczy ziemistych odcieni od czerwieni, pomarańczy i żółci do czerni. Brązowy, zielony i czerwony są najczęściej spotykane w Stanach Zjednoczonych, ponieważ najlepiej zachowują swój kształt i teksturę po ugotowaniu. Pół szklanki gotowanej soczewicy zawiera 32% dziennego zapotrzebowania (w oparciu o 2000 kalorii dziennie) sycącego błonnika pokarmowego, 45% dziennego zapotrzebowania na zdrowy dla serca kwas foliowy i 18% dziennego zapotrzebowania na białko budujące kości i mięśnie.

Znaleziska

Soczewica została powiązana z ochroną przed kilkoma chorobami, takimi jak cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia i rak (International Journal of Molecular Sciences , 2017). Soczewica została również powiązana z niższą śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny. Według badania opublikowanego w wydaniu Clinical Nutrition z 2018 r. , wyższe spożycie roślin strączkowych i soczewicy wiązało się odpowiednio z 49% i 37% niższym ryzykiem zgonu z powodu raka. Podobne wyniki uzyskano w przypadku zgonów z powodu CVD u mężczyzn, osób otyłych i chorych na cukrzycę.

Najdrobniejsze punkty

Kupuj suszoną soczewicę pakowaną lub w pojemnikach zbiorczych, ale upewnij się, że nie ma wilgoci, a soczewica nie jest zepsuta. Przechowywać do roku w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu. Soczewica w puszkach (wybierz tę bez dodatku soli) jest również dostępna do szybszego gotowania.

Aby ugotować, opłucz soczewicę, aby usunąć resztki, przykryj jedną filiżankę soczewicy trzema szklankami wody, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu do miękkości — około 15 minut w przypadku całej soczewicy, 5 minut w przypadku podzielonej czerwonej soczewicy. Ciesz się soczewicą w sałatkach z posiekanymi warzywami i winegretem cytrynowym, do zagęszczania zup i gulaszu lub w pikantnym daniu, takim jak dahl indyjski.