Marchewki: korzyści dla Twojego zdrowia

Co warto wiedzieć o marchewkach i czy musisz wdrożyć je do swojej codziennej diety? Przeczytaj nasz artykuł, by wszystkiego się dowiedzieć.

Czym są marchewki?

Popularne warzywo korzeniowe z rodziny Apiaceae, marchewka (daucus carota) jest niezwykle wszechstronna – delektuj się nią na surowo jako przekąskę lub w sałatkach, ugotowaną do zup i dodatków lub dodaną do słodkich wypieków.

Chociaż większość z nas kojarzy marchewkę z jej jasnopomarańczową barwą, oryginalne marchewki były żółte i fioletowe. Najczęściej spożywaną częścią rośliny jest korzeń, chociaż łodyga i liście są również jadalne i używane w niektórych częściach świata jako zioło lub liść sałaty.

W diecie zachodniej marchew jest ważnym źródłem karotenów w diecie i wnosi cenny wkład w nasze zapotrzebowanie na witaminę A.

Korzyści odżywcze marchewki

  • 27kcal/117KJ
  • 0,4g białka
  • 0,3g tłuszczu
  • 6,2g węglowodanów
  • 3,1 g błonnika
  • 142 mg potasu
  • 2mg witaminy C

5 najważniejszych korzyści zdrowotnych marchwi

Bogate źródło dietetycznych karotenoidów

Jak sama nazwa wskazuje, marchew jest bogata w związki roślinne zwane karotenoidami – związki te gromadzą się w korzeniu, czyli części, którą jemy najbardziej. Około 80 procent karotenów w marchwi to rodzaj zwany beta-karotenem i często określa się go mianem prowitaminy A, ponieważ przekształcamy je w witaminę A w naszych jelitach. Większość tych karotenoidów znajduje się w miąższu lub zewnętrznej części korzenia, a nie w rdzeniu. Karotenoidy odgrywają ważną rolę w wzroku – opowieści starych żon o jedzeniu marchewki, aby pomóc widzieć w ciemności, zawiera w sobie coś więcej niż element prawdy.

Karotenoidy pomagają również utrzymać dobrze funkcjonujący układ odpornościowy, są ważne dla zdrowia i starzenia się skóry oraz wspierają nasze błony śluzowe w ważnych obszarach, takich jak układ oddechowy.

Co ciekawe, gotując marchewki przez pieczenie, pieczenie, grilowanie lub gotowanie w kuchence mikrofalowej, możemy poprawić, a przynajmniej utrzymać zawartość karotenoidów. Zmiksowane na purée i spożywane z odrobiną tłuszczu lub oleju, a jeszcze bardziej zwiększysz swoją zdolność wchłaniania prowitaminy A.

Może wspierać równowagę cholesterolu i zdrowie serca

Marchew jest źródłem błonnika oraz ochronnych związków roślinnych, w tym karotenoidów i witaminy C, które przyczyniają się do ochrony serca. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że marchew wydaje się pomagać w modyfikowaniu wchłaniania cholesterolu, a w rezultacie może poprawić równowagę cholesterolu.

Jednak wiele z tych dowodów pochodzi z badań na zwierzętach i potrzeba więcej badań na ludziach, zanim będzie można potwierdzić korzyści ochronne dla serca.

Może pomóc w osiągnięciu celów związanych z odchudzaniem

Niskokaloryczne i dobre źródło błonnika, badania sugerują, że włączenie do diety warzyw, takich jak marchew, pomaga zwiększyć uczucie sytości i sytości. Niemniej jednak niektóre plany odchudzania, takie jak plany diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, zalecają unikanie marchwi, ponieważ przyczyniają się one bardziej do prostych węglowodanów. Takie podejście ignoruje inne korzyści zdrowotne marchwi oraz fakt, że spożywana w całości, struktura, błonnik i wysoka zawartość wody w marchewce pomagają ograniczać apetyt, podczas gdy ich naturalna słodycz może być pomocna w redukcji innych cukrów w diecie.

Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Ponieważ marchew jest bogata w ochronne związki roślinne, w tym karotenoidy, kwas chlorogenowy i falcarinol, marchew wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka, jednak dowody na poparcie tego nie są jednoznaczne.

Skojarzenia mogą wynikać z tego, że marchewką cieszą się osoby, które chętniej stosują zdrową dietę, bogatą w szeroką gamę warzyw.

Może wspierać zdrowie jelit

Badanie na młodych kobietach, które jadły wystarczającą ilość marchewki, aby dostarczyć 15 g błonnika dziennie przez okres trzech tygodni, wykazało, że błonnik był wysoce fermentowalny. Ponadto badania potwierdzają, że warzywo pełni rolę prebiotyczną, co oznacza, że ​​błonnik jest dobrym źródłem paliwa dla pożytecznych bakterii zamieszkujących jelita. Wiele z tych bakterii jelitowych wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są korzystne nie tylko dla jelit, ale także dla naszego ogólnego stanu zdrowia.

Czy marchewki są bezpieczne dla wszystkich?

Dla większości ludzi i jako część zbilansowanej, zdrowej diety, marchew jest ogólnie uznawana za bezpieczną, chyba że masz na nie alergię. Wydaje się, że alergia na marchew jest bardziej prawdopodobna w niektórych częściach Europy niż w innych częściach świata i może być związana z reaktywnością krzyżową pyłku z pokarmem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish