Banany: 5 korzyści dla zdrowia i urody

Banan to odżywcza potęga, pełna energetycznych węglowodanów i zdrowego dla serca potasu.

Co to są banany?

Każdy człowiek zjada średnio 10 kg bananów rocznie (około 100 bananów). Istnieją setki jadalnych odmian, które dzielą się na dwa odrębne gatunki: banany i platany.

Banany mają charakterystyczny kształt i twardy, ale kremowy miąższ wewnątrz grubej, niejadalnej skórki. Choć banany kojarzą się z żółtą skórką, ich kolor zmienia się od zielonego (niedojrzałe), przez żółty (dojrzałe), po brązowy (przejrzałe).

Banany rosną w kiściach liczących od 50 do 150 sztuk, a pojedyncze banany są zgrupowane w kiście zwane „rękami”, liczące od 10 do 20 sztuk.

Najpopularniejszą odmianą banana jest duży, żółty banan słodki o gładkiej skórce. Banan Musa sapienta ma różną wielkość i kolor i jest zazwyczaj spożywany na surowo. Większe, zielone banany znane są jako plantany. Banany są przygotowywane w podobny sposób jak warzywa – zazwyczaj są pieczone lub smażone.

Korzyści dla diety

Porcja 80 g (mały banan) dostarcza:

65 Kcal / 278 KJ
1.0g białka
0,1g Tłuszcz
16.2g Węglowodany
1.1g Błonnik
264mg potasu

Porcja 80 g, czyli jeden mały banan, zalicza się do pięciu posiłków dziennie. Zapoznaj się z naszą infografiką, aby dowiedzieć się więcej o tym, co zalicza się do 5 posiłków dziennie.

Top 5 korzyści zdrowotnych

Wspomaga zdrowie jelit

Banany mają łagodzący wpływ na jelita dzięki wysokiej zawartości pektyn, rozpuszczalnego błonnika, który nie tylko pomaga obniżyć poziom cholesterolu, ale także normalizuje pracę jelit. Wysoka zawartość błonnika w bananach przyczynia się do uczucia sytości i wydaje się zmniejszać wzdęcia.

Skrobia oporna zawarta w bananach ma również działanie prebiotyczne, pomagając zasilać bakterie jelitowe, dzięki czemu ich liczba wzrasta i wytwarzają one korzystne związki zwane krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi.

Może wspomagać zdrowie serca

Banany są bogate w cenne mikroelementy, zwłaszcza potas, który jest jednym z najważniejszych elektrolitów w organizmie. Potas pomaga regulować pracę serca, a także równowagę płynów, która jest kluczowym czynnikiem w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Skuteczność pokarmów bogatych w potas, takich jak banany, w obniżaniu ciśnienia krwi oraz w ochronie przed chorobami serca i udarami jest powszechnie uznawana i poparta licznymi dowodami naukowymi.

Może pomóc w leczeniu zgagi

Niedojrzałe banany pomagają neutralizować kwas żołądkowy, a zawarty w nich związek roślinny, leukocyjanidyna, wydaje się zwiększać grubość błony śluzowej żołądka. Oznacza to, że banany, o ile są niedojrzałe, mogą być przydatnym dodatkiem do diety osób cierpiących na zgagę.

Zwiększają energię

Ze względu na niską zawartość wody, banany mają zazwyczaj więcej kalorii i wyższą zawartość cukru w porównaniu z innymi owocami. Zawierają cukier w postaci sacharozy, fruktozy i glukozy w połączeniu z błonnikiem, dzięki czemu dostarczają natychmiastowego, a zarazem trwałego zastrzyku energii. Bogate w potas wspomagają kurczenie się mięśni podczas ćwiczeń i mogą zmniejszać ryzyko skurczów. Dlatego banany stanowią cenny dodatek zarówno przed, jak i w trakcie długotrwałych intensywnych ćwiczeń fizycznych.

Wspomagają nastrój

Banany zawierają tryptofan, aminokwas, który organizm przekształca w poprawiającą samopoczucie substancję chemiczną mózgu – serotoninę. Ta substancja chemiczna w mózgu jest znana z tego, że pomaga w relaksacji, poprawia nastrój, zmniejsza niepokój i ogólnie sprawia, że czujesz się szczęśliwszy. Jednak bardzo trudno jest podnieść poziom tryptofanu we krwi za pomocą samej diety i chociaż badania na zwierzętach sugerują możliwy związek między spożywaniem bananów a poprawą w zakresie lęku i depresji, to prawdopodobnie jest to związane raczej z zawartością przeciwutleniaczy w bananach niż z zawartością tryptofanu.

Czy banany są bezpieczne dla wszystkich?

Banany nie są odpowiednie dla wszystkich, na przykład mogą wywoływać migrenę u osób, które są na nią podatne.

U niektórych osób banany mogą wywoływać reakcję alergiczną. Objawy alergii pojawiają się zwykle w ciągu kilku minut, a w przypadku wystąpienia niepożądanej reakcji należy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu. Jeśli jednak dojdzie do ciężkiej reakcji, zwanej anafilaksją, jest to nagły przypadek medyczny i należy natychmiast wezwać karetkę pogotowia.

Niektóre leki działają poprzez podniesienie poziomu potasu we krwi; jeśli przepisano Ci tego typu leki, powinieneś zachować ostrożność podczas spożywania pokarmów bogatych w potas, takich jak banany.

Jeśli przyjmujesz leki na receptę, przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie zawsze skonsultuj się z lekarzem rodzinnym.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pl_PLPolish